Reklam
Kategoriler: Dış Açı

BM: “‘Barış için Akademisyenler’in yargılanması endişe verici”

Reklam

Birleşmiş Milletler (BM) özel raportörleri, “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı barış bildirisine imza atan “Barış için Akademisyenlere” yönelik hapis cezalarından dolayı kaygılarını Türkiye’ye açık bir mektupla sundu. Özel raportörler, bildiriye imza atan akademisyenlere yönelik cezalar hakkında Türkiye’den detaylı bilgi talebinde bulundu.

BM düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının korunması ve geliştirilmesine yönelik özel raportör; barışçıl toplanma ve örgütlenme özgürlüğü hakkı özel raportörü ve insan hakları savunucuların durumu konusunda özel raportörler, Türkiye’ye “Barış İçin Akademisyenler” bildirisi imzacısı akademisyenlere yönelik hazırladığı raporu yayımladı.

Raportörler, hapis cezası verilen insan hakları savunucusu ve akademisyen Şebnem Korur Fincancı ve İnsan Hakları Derneği kurucularından ve akademisyen Gençay Gürsoy ve yargılanan diğer “Barış için Akademisyenler”in durumunun yarattığı “ciddi endişelerini” paylaştı.

“AKADEMİSYENLER İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMELERİNE AYKIRI ŞEKİLDE YARGILANIYOR” İDDİASI

Özel Raportörler David Kaye, Clement Nyaletsossi Voule ve Michel Forst, Türkiye’den söz konusu yargılamalarla ilgili şu taleplerde bulundu:

  • Akademisyenlerin insan hakları sözleşmelerine aykırı şekilde yargılanması iddiaları hakkında bilgi ve yorum;
  • Barış için akademisyenlerin yargılanmasının uluslararası insan hakları standartlarıyla nasıl bağdaştığına dair Türk tarafının görüşü;,
  • Türkiye’nin ulusal güvenlik mevzuatının uluslararası insan hakları standartlarına uygunluğunu sağlamak için ne gibi önlemler aldığı konusunda görüş;
  • Bir barış bildirisi imzalayanların kavuşturmaya tabi tutulması ve mahkum edilmesinin Türk hükümetinin barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü haklarının meşru şekilde uygulanmasına saygı duyma ve bu hakları koruma yükümlülüğüyle nasıl bağdaştığına dair detaylı görüş;
  • Türkiye’de insan Hakları savunucusu ve gazetecilerin barışçıl ve meşru çalışmalarını herhangi fiziksel ve adli tacize maruz kalmadan yürütmelerini garanti almak için ne gibi adımlar attığı hakkında görüş;

Raportörler bu beş talebi ilettikleri Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve hükümetten gelecek yanıtın 60 gün içinde kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu.

Bu haber en son değiştirildi 4 Mayıs 2019 17:59 17:59

Reklam

Önceki Haberler

İzmir Tabip Odası’nın yeni yönetimi belli oldu

İzmir Tabip Odası, iki gün süren olağan genel kurun ardından yeni yönetimini belirledi. Tabip Odası…

28 Nisan 2024 23:49

Özgür Özel’in 1 Mayıs kefaleti…

Biri büyük kalabalıklardan korkuyor; diğeri soldan, sosyalist düşünceden, emekçilerin eşitlik mücadelesinden, kendisinin de eleştirilmesinden korkuyor.…

28 Nisan 2024 14:03

6 ilde IŞİD operasyonu

Yerlikaya, operasyonlarda çok sayıda dijital materyal ile çok miktarda döviz ve Türk Lirasına el konulduğu…

28 Nisan 2024 11:49

Tülin Tankut yazdı: Pankartlar

Bugün ülkenin acilen çözüm bekleyen sorununuysa artık çocuklar bile biliyor. Ana muhalefet partisi, parlamentoda ekonomik…

28 Nisan 2024 11:38

Washington Post: Zelenskiy, ordusunun kayıplarını eksik bildirmiş olabilir

Kaynak, "Son birkaç hafta içinde çıkardıkları yasalar onlara yardımcı olacak, ancak daha fazla gücü harekete…

28 Nisan 2024 10:45

Av. Abdurrahman Bayramoğlu: İşleneceğini herkesin bildiği bir cinayetin öyküsü

“İnsan özgülüğe mahkumdur.” der J. P. Sartre. Seçimlerimizle kendimiz ve insanlık hakkında hüküm veririz sürekli.…

28 Nisan 2024 10:08
Reklam