Çavuşoğlu: Bu bir ateşkes değildir

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Pence başkanlığındaki heyetler arası görüşmenin ardından açıklama yaptı.

Çavuşoğlu: Bu bir ateşkes değildir

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Pence başkanlığındaki heyetler arası görüşmenin ardından açıklama yaptı. “ABD hedeflerimizin meşruiyetini kabul etmiş oldu. YPG’nin ağır silahlarının toplanması mevzilerinin imha edilmesi hususunda mutabakat sağladık” ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, “YPG’nin güvenli bölgeden çıkması için 120 saat operasyona ara vereceğiz. Bu bir ateşkes değildir.” dedi.

Çavuşoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

“- İstediklerimizi aldık.

– Böylelikle ABD tarafı harekatımızın meşruiyetini kabul etmiş oldu.

– YPG’nin ağır silahlarının toplanması, mevzilerinin ve tahkimatlarının imha edilmesi hususlarında mutabakat sağladık.

– PKK/YPG’nin 120 saat içinde çıkması için Barış Pınarı Operasyonuna ara vereceğiz, bu bir ateşkes değildir. Ateşkes iki meşru taraf arasında yapılır.

– YPG’nin güvenli bölgeden çıkması için harekata ara veriyoruz. Ancak terör unsurlarının çıkmasından sonra operasyonu durdurmamız söz konusu olacaktır.

– YPG unsurları çıktıktan sonra biz ancak harekatı durdurabiliriz.

– Fırat’ın doğusunda DEAŞ ile mücadele konusunda da eş güdüm ve iş birliği içinde çalışacağız.

– Diğer bölgeler için Rusya ile görüşeceğiz.

– Her liderin bir mizacı var. Pence’in mizacı bize göre biraz fazla ciddi duruyor. Her şey açık açık konuşarak başladı. kaygılar anlatıldı ve bir netice alındı.

– Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarından sonra, DEAŞ ve PKK’dan temizlediğimiz alanlara şu ana kadar 365 binden fazla Suriyeli döndü.

– Mektubun üslubuna Amerikan toplumu cevap veriyor, “Biz böyle bir seviyesizlik görmedik” diyerek. Seviyeyle ilgili en iyi cevabı Amerikan halkı vermektedir.

– Devlet işi ciddi bir iştir. Cumhurbaşkanımız, Trump’ın mektubundaki seviyeye inmeyecektir.