Kurucusu Mehmet Aydın ile birlikte 7’si firari, 11’i tutuklu 48 sanıklı Çiftlik Bank davasında ilk duruşmaya başlandı.
İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına 11’i tutuklu 24 sanık ve avukatları katıldı.
Duruşma salonunun bulunduğu koridora tutuksuz sanıklar ve avukatların dışında kimsenin girişine izin verilmedi.
Duruşmaya 24 sanığın kimlik tespiti ile yapıldı. Ardından sanıkların sorgularına geçildi.
Bulgaristan’dan Türkiye’ye iade edilen sistemin yazılımcısı olduğu iddia edilen tutuklu sanık Düzgün Genç, 2009 yılından beri Bulgaristan’da yaşadığını söyledi. Çiftlik Bank’taki işine diğer tutuklu sanık Cudi Cumhur’un referansı ile onun yardımcısı olarak başladığını söyleyen Genç, “Amerika’daki şirkette çalışacağımı düşünüyordum, Türkiye’deki şirketle ilgili hiçbir faaliyetim olmadı” dedi.
2017 yılı Haziran ayında Cudi Cumhur ve Mehmet Aydın ile Arjantin’e gittiğini söyleyen Genç, “Orada 5 ay kaldım. Sigortamın yatırılmaması ve vaatlerin yerine getirilmemesi nedeniyle 2017 Kasım’ında İstanbul’a geldim. Buradan Bulgaristan’a gittim. İddialar nedeniyle Bulgaristan polisi tarafından gözaltına alındım. İsteğimle Türkiye’ye iade edildim. Türkiye’de şirketle ilgili hiçbir faaliyetim olmamıştır. Arjantin’de iken sadece Türkiye’deki Çiftlik Bank bayilerinin sitelerini hazırladım. Suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.
Tutuklu sanık Cudi Cumhur Yurdakul, bilgisayar yazılım uzmanı olduğunu belirterek, “2016 yılı Aralık ayında internet sitesi üzerinden kendisine ulaşan, önceden tanımadığım Cengiz Samur’un teklifi ile Bursa’ya gidip Mehmet Aydın ile tanıştım. Yazılım geliştirici olarak çalışma konusunda konuştuk. 15 Mayıs 2017 tarihine kadar çalıştım. Çiftlik Bank’ın merkezi Ataşehir’e taşınınca ben IQ Yazılım AŞ isimli şirket kurdum ve Fame Game Hayvancılık AŞ ile yazılım konusunda sözleşme yaptım. Kimseden para almadım. Kimseyi de bu oluşuma para yatırması konusunda yönlendirmedim” dedi.
Örgüt yöneticisi veya üyesi olmadığını söyleyen Cudi Cumhur, “2017 yılı Kasım ayından itibaren yönetici olarak bilinen Mehmet Aydın ve eşi Sıla Aydın ile bir kaç kişinin çok fazla kişisel harcama yapmalarından rahatsız oldum. Bu konudaki şikayet ve endişelerimi de kendilerine bildirmiştim. 2017 yılında resmi kurumlar bilgi ve belge toplamaya başlayınca ben bu konuda bütün yardımımı yaptım. Gerekli olan belgeleri de verdim. Başlangıçta Çiftlik Bank’a ait söz konusu yazılımı oluşturan kişi ben değilim” dedi.
Can Feza olarak tanınan Orhan Gül’ün menajerliğini yaptığını, Can Feza’nın 2016 yılında 81 ilde konser vermek için Mehmet Aydın ile anlaştığını söyleyen tutuklu sanık Umeyr Karakoç, “Mehmet Aydın da rap şarkıları söyleyen biriydi. Bu şekilde ben de Mehmet Aydın ile tanışmış oldum. 2017 yılı Mart ayında 15-20 gün hayvanların bulunduğu İnegöl’deki çiftlikte müdürlük yaptım. Mehmet Aydın’ın abisi Fatih Aydın’ın çiftlikten büyükbaş hayvan çaldığını ortaya çıkardım. Ancak olay nedeniyle kurulan konsey Mehmet Aydın’a yanlış bilgi verdi. 2017 Kasım ayında Dubai’de kurulacak çiftlik için oraya gittim. Kurulması düşünülen şirket işi olmadı. Ben de İstanbul’a döndüm. Şirkette yöneticilik yapmadım, dolandırıcılık yapmadım. Örgüt üyesi değilim” dedi.
Müvekkili Cudi Cumhur’un Avukatı Aydın Mollaoğlu, davanın dayanağını oluşturan raporların müvekkilinin yardımları ile düzenlendiğini savunarak tahliyesini talep etti.
Duruşma savcısı Harun Veli Koçali, tutuklu sanıklar Hakkı Cangül, Faruk Cangül ve Düzgün Genç’in tahliyesine karar verilmesini istedi. Mahkeme tahliye taleplerini reddetti. Duruşma Pazartesi günü tekrar başlayacak ve Cuma gününe kadar aralıksız sürecek.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Çiftlik Bank’a yönelik yürütülen soruşturma sonucu hazırlanan iddianamede firari sanık Mehmet Aydın’ın da aralarında bulunduğu 18 örgüt yöneticisi hakkında 1 kez “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek”, 3 bin 762 kez “Bilişim sistemlerini kullanarak nitelikli dolandırıcılık”, 3 bin 762 kez “Ticari şirket faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık” ve 1 kez de “Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçlarından 22 bin 580’er yıldan 75 bin 260’ar yıl hapis cezası isteniyor.
30 şüpheli hakkında da, “Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak”, “Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etmek” ve “Suçtan kaynaklanan malvarlığını arttırma suçlarından 5’er yıldan 13’er yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Dava kapsamında 11 sanık tutuklu bulunuyor. Mehmet Aydın’ın da aralarında bulunduğu 7 şüpheli ise firari.
Şüphelilerin 31 Temmuz 2016 tarihinden itibaren 132 bin 222 katılımcıdan 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira para topladığı, toplanan bu paranın 687 milyon 838 bin 995 lirasının katılımcılara geri ödendiği belirtiliyor. (DHA)
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül…
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyi fırlatarak, Batı'ya…
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikâyetiyle 11 yıl 8 ay hapis…
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski basın danışmanı Ahmet Sever, Mustafa Varank’ın açtığı 'Ak trol' davasından…
"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan gazeteci Fatih Altaylı, "Olağan ve alışık…