Erdoğan, ABD'li iş adamlarıyla toplantıda: ABD ile tüm sıkıntıları atlattık, ortak çıkarlara dayalı güçlü bir ilişkimiz var

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'ABD Ticaret Odası ve Amerikan Türk Konseyi Üyelerini Kabul Programı'nda konuştu.

Erdoğan, ABD'li iş adamlarıyla toplantıda: ABD ile tüm sıkıntıları atlattık, ortak çıkarlara dayalı güçlü bir ilişkimiz var

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘ABD Ticaret Odası ve Amerikan Türk Konseyi Üyelerini Kabul Programı’nda konuşuyor.

Konuşmasında ABD ile ilişkilere değinen Erdoğan ”Türkiye-ABD ilişkilerinde tüm sıkıntıları, sınamaları, direnç testlerini başarıyla atlattık. Türkiye ve ABD arasında ortak çıkarlara dayalı, güçlü, kapsamlı ve stratejik bir müttefiklik ilişkisi vardır. İlişkilerimizde zaman zaman görüş ayrılıklarına dayalı iniş çıkışlar yaşasak da ortaklığımız pek çok zorluğun üstesinden gelmiştir.” ifadelerine yer verdi.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

”Türkiye-ABD ilişkilerinde tüm sıkıntıları, sınamaları, direnç testlerini başarıyla atlattık.”

”Türkiye ve ABD arasında ortak çıkarlara dayalı, güçlü, kapsamlı ve stratejik bir müttefiklik ilişkisi vardır. İlişkilerimizde zaman zaman görüş ayrılıklarına dayalı iniş çıkışlar yaşasak da ortaklığımız pek çok zorluğun üstesinden gelmiştir. Trump’ın özellikle Suriye bağlamında aldığı son inisiyatif Türk-Amerikan ilişkilerini baltalamaya çalışanların planlarını boşa çıkarmıştır.”

‘ABD’nin çekileceği alanlarda sorumluluğu devralmaya hazırız’

”İkili ilişkilerimizde önümüze bakmak ve olumlu gündeme odaklanmak istiyoruz. Başkan Trump da bu konuda benimle aynı kanaati paylaşıyor. Ortak temelde ilişkileri kuvvetlenmeyi arzu ediyor. 5 Şubat’ta da Türkiye-ABD çalışma grubu toplantıları Washington’da yapıldı. Suriye’de bölgede terör örgütlerinin istismar edeceği bir otorite boşluğu oluşturmaması son derece önemlidir. Türkiye, ABD’nin çekileceği alanlarda terörle mücadele sorumluluğunu devralmaya hazırdır. Bunu sayın Başkana ‘DEAŞ’la mücadelede herhangi bir sorun varsa bunu terör örgütleriyle ortadan kaldırmayı düşünüyorsanız sıkıntılar yaşarsınız. Biz DEAŞ’ı burada sıfırlarız. Yok ederiz. El Bab’da 3 bin DEAŞ’lıyı etkisiz hale getirdik. Stratejik ortağımızın terör örgütleriyle böyle bir işe girmesini doğru bulmuyoruz. Bunu kendilerine söyledim. Bu YPG-PYD ile yürütüldü. Bunun faturasının yıllar sonra ortaya çıkacağını ben de tahmin ediyorum.”

”Cerablus’tan Afrin’e kadar farklı dinde, farklı inançta yaşayan insanlar huzur içinde. Türkiye olarak biz hepsine gönlümüzü açtık. Kobani hareketinde 300 bin Kobanili oradan Türkiye’ye göçtü. Biz bunları derdest etmedik. Bize sığınıyorsa biz bunları buradan derdest edemeyiz. Bize tarih bunu öğretti, medeniyetimiz bunu öğretti. Bunun yanında sağlık, eğitim, ticaret, güvenlik, tarıma kadar buradaki kardeşlerimiz şu anda hiçbir sıkıntıyla karşılaşmıyor. Sayın Trump’un özellikle bize 30-32 kilometrede terörle mücadele konusunda ortaya koyduğu plan, bizim de buna yönelik olumlu yaklaşımımız bir şeyin ifadesidir. O ifade edilen sınır veya bölge bir terör koridoruydu. Biz tabii ki bu terör koridorunda bize yapılacak herhangi bir saldırıya karşı her türlü tedbiri almak zorundaydık ve alıyoruz. Başta DEAŞ olmak üzere ülkemize, bölgemize ve dünyaya tehdit oluşturan tüm terör örgütleriyle mücadeleye kararlıyız.”

‘Benim kabinemde de Kürt arkadaşlarım oldu’

”ABD’nin de aynı kanaati paylaştığını düşünüyorum. DEAŞ terör örgütünün bir başka terör örgütüyle ikame etmeye çalışan eski yönetim bakiyesi bazı kesimler baştan beri ülkemiz hakkında kara propaganda yapıyor. Türkiye’nin PKK-PYD-YPG ile mücadelesini Kürtler’le mücadeleymiş gibi göstermeye çalışıyor. Bugüne kadar benim partimde ve kabinemde Kürt bakan arkadaşlarım olmuştur. Bu bizim dinimizin de gereğidir. Öyle bir ayrımcılık yapamayız, yapamazsınız. Aslolan insan, ehliyet, liyakattir. Biz adımımızı buna göre atarız. Bizde ne Arap’ın beyaza ne beyazın Araba üstünlüğü yoktur. Bütün iftira kampanyaları maalesef sayın Trump’un kararının akabinde çok yoğunluk kazandı. Türkiye’nin ne Suriye ne de Irak Kürtleriyle bir sorunu olmamıştır. Onlara sahip çıkan ülke Türkiye olmuştur.”

”PKK/PYD terör örgütünü yerel halkla özdeşleştirmek Kürt kardeşlerimize yapılabilecek en büyük hakarettir. Şu anda DEAŞ saldırılarından, PKK/PYD zulmünden kaçan Kürt kardeşlerimiz sadece ve sadece Türkiye’ye sığınıyor. Bunun yanında PYD/YPG’nin, PKK terör örgütünün bir kolu olduğu en güncel ABD istihbarat raporlarında da kayda geçmiştir.”

‘Güvenli bölgeyi kuracak, ortak menfaatlerimiz doğrultusunda yönetecek imkana sahibiz’

”İnsani bir yaklaşım düşünüyorsak ‘mültecilere kapılar açalım’ diyorsak, gelin Suriye’de güvenli bölgelerde konteyner kentler oluşturalım. Türkiye olarak müttefiklerimizden sadece lojistik destek alarak güvenli bölgeyi kuracak, ortak menfaatlerimiz doğrultusunda yönetecek her türlü imkana sahibiz.”

”Kime geliyor bunlar YPG’ye, PKK’ya geliyor. Yakalandıkları zaman bir de bakıyoruz Amerika’nın silahları. Kimde bu  Terör örgütlerinde. Ama bunları terör örgütü olarak şu anda hala Amerika kabullenemedi. Bizim sıkıntımız burada.”

‘FETÖ elebaşı hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam ediyor’

”FETÖ elebaşının Pensilvanya’da hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam etmesi, milletimizi ve şehit ailelerini yaralıyor.”