MEB'in para yağdırdığı özel okullarda öğretmenlere sefalet dayatılıyor

AKP'nin teşvikiyle eğitimdeki payı giderek büyüyen özel okullarda öğretmenler ise sefalet düzeyinde ücretlerle çalışıyor. Eğitim emekçilerine dayatılan bu koşullar Bakan Ziya Selçuk'a sorulmak üzere Komisyon'da dile getirildi.

MEB'in para yağdırdığı özel okullarda öğretmenlere sefalet dayatılıyor

CHP Yozgat Milletvekili ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Ali Keven, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından özel okullara milyarlık kaynak aktarılırken buralarda çalışan öğretmenlerin asgari ücrete mahkum edildiğini söyledi.

CHP’li Keven, Plan Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yönelik yaptığı konuşmada, devlet kasasından özel okullara büyük meblağlar aktarılırken özel okul sahiplerince meslektaşlarının işsizlikle tehdit edilip asgari ücretle çalıştırıldığını söyledi.

5 YILDA 4 MİLYAR LİRA

2014 yılından itibaren 4 milyar liralık kaynağın özel okul sahiplerine aktarıldığını 2020 yılı için ise 804 milyon lira teklif edildiğini hatırlatan Keven şöyle devam etti:

“Uygulamanın başladığı 2014 yılından bugüne toplam 4 milyar liralık kaynak özel okul sahiplerine aktarıldı. 2020 bütçesi teklifinde ise 329 milyon lirası kolejlere, 475 milyon lirası özel meslek liselerine olmak üzere 804 milyon lira teklif edilmektedir. Bu parayla daha donanımlı meslek liseleri açabilirsiniz, daha fazla öğrenciye burs verebilirsiniz, daha fazla öğretmen atayabilirsiniz diye düşünüyorum. Sayın Bakan, açtığınız özel okullarda öğretmenlerimizin asgari ücretlerle çalıştıklarını biliyor musunuz? Çünkü 2018’de 440 bin öğretmen KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı’na girdi, umudunu kesmiş öğretmenleri de eklerseniz 600 bine yakın atanmayan öğretmenin olduğu bir tablodan söz ediyoruz. Öğretmenler özel sektörde asgari ücretle çalıştıklarını söylediklerinde ben utanarak dinliyorum. Sayın Bakan, siz kolej sahiplerine milyarlar dağıtıyorsunuz ama onlar meslektaşlarımızı asgari ücretle çalıştırıyorlar. Öğretmenlerimiz ne yazık ki sömürü koşullarında intihara sürükleniyorlar buna acil bir çözüm üretmeliyiz.”

15 GÜN ÜZERİNDEN SİGORTA YAPILIYOR

Milli Eğitim İl Müdürlükleri tarafından asgari ücretle güvencesiz çalıştırılan ücretli öğretmenlerin ve özel rehabilitasyon öğretmenlerinin sorunlarına da çözüm talep eden Keven, “Ücretli öğretmenler için 5 bin öğretmen ataması yapılmıştı ancak koşullardan 540 gün prim günü şartı adaletsizliğe sebep oldu. Çünkü bazı Milli Eğitim Müdürlükleri’nin otuz gün üzerinden sigorta yaptıkları, bazılarının ise on beş gün üzerinden sigorta yaptıkları ortaya çıktı. Bir öğretmene 15 gün üzerinden sigorta yapılması ayrı bir sorun. Ancak bu mağduriyetler için bir çalışma yaptırmanızı ve bunu telafi etmenizi bekleyen binlerce öğretmen var. Ücretli öğretmenler için 5 bin öğretmen ataması daha yapılmasına yönelik aşırı bir talep var. Özel rehabilitasyon merkezlerinde çalışan deneyimli öğretmenlerimizin de 5 bin atama talepleri var. Öğretmenler bu taleplerine yönelik bir çalışma yapılmasını istiyorlar” dedi.