Meclis Başkanı belli oldu

İlk tur oylamada, 6 oy geçersiz sayılırken, AKP'li Şentop 322, CHP'li Altay 120, HDP'li Kemalbay 45, 'İyi Parti'li Filiz ise 35 oy aldı.

Meclis Başkanı belli oldu

TBMM’de bugün yapılan başkanlık seçimlerinde 4 adayın ilk tur sonuçları belli oldu. İlk turda AKP’li Şentop 322, CHP’li Altay 120, HDP’li Kemalbay 45, ‘İyi Parti’li Filiz ise 35 oy aldı.

Binali Yıldırım’ın AKP’nin İstanbul Belediye Başkan adayı olması sebebiyle istifa etmesinin ardından Meclis’te bugün yeni başkan seçilecek.

Meclis Başkanlığı için AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve ‘İyi Parti’ Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz’in yanısıra AKP İstanbul Milletvekili Nevzat Şatıroğlu yaptığı başvuruyla aday oldu.

‘Tedbiren’ başvuru yaptırılan Şatıroğlu’nun, oylamaya geçilmesinden kısa süre önce adaylıktan çekildiği dilekçesi genel kurulda okunarak kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, birinci tur yapılan oylamada 528 milletvekili oy kullandı.

İlk tur oylamada, 6 oy geçersiz sayılırken, AKP’li Şentop 322, CHP’li Altay 120, HDP’li Kemalbay 45, ‘İyi Parti’li Filiz ise 35 oy aldı.

İKİNCİ TURDA DA YETERLİ ÇOĞUNLUK SAĞLANAMADI

Öte yandan adaylar seçimin ikinci turunda da seçilebilmek için gereken 400 oya ulaşamadı. Oylamada Şentop 333, Altay 126, Kemalbay Pekgözegü 46, Filiz 35 oy aldı. 4 oy da geçersiz sayıldı

Gizli oyla yapılacak seçimde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu, yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.

AKP’li Mustafa Şentop üçüncü turda 336 oyla TBMM’nin yeni başkanı oldu.