ODTÜ'nün direnişi, yandaş Akşam yazarını kusturdu
Yandaş Akşam yazarı Emin Pazarcı, ODTÜ'de öğrencileri ve ağaçları hedef alan saldırıya ilişkin yazısında, okulda 80 öncesi yaşanan faşist işgal dönemini 'kendi safından' hatırlattı ve kadın öğrencilerle ilgili ağza alınmayacak sözlerle iftiralarda bulundu.
ODTÜ’de ağaçların yıkımı ve ruhsatsız inşaat yapımına karşı öğrenci ve akademisyenlerin gösterdiği direniş, yandaş Akşam gazetesinin yazarı Emin Pazarcı’yı zıvanadan çıkardı.
Pazarcı, “Mesele ağaç değil, ODTÜ!” başlıklı yazısında ODTÜ Mezunları Derneği İrfan Türkkolu’nun “1977’de Hasan Tan’la yapamadıklarını bugün yapmaya çalışıyorlar. ODTÜ ülkenin devrimci mücadelesinin önemli merkezlerinden birisidir, böyle kalacak” şeklindeki sözlerini köşesine taşıyıp, konuyu 1980 öncesi üniversitede yaşananlara taşıdı.
“Konu, aynen dediği gibi ODTÜ’nün sözde “devrimci” mücadelesi!” diyen yandaş yazar, KYK yurdunun yapılmasına karşı verilen mücadeleyi dönemin Milliyetçi Cephe hükümeti döneminde göreve getirilen Rektör Hasan Tan’ın 1977’de yüzlerce ülkücü faşist militanı devrimci gençliğe karşı ‘işçi’ olarak ODTÜ’ye almasına benzetti.
“O dönemde ODTÜ’ye 300 civarında yeni işçi alınmıştı. Ardından, tıpkı bu gün şahit olduklarımız yaşandı.” diyen Pazarcı, yazısının devamında yazdıklarıyla dönemin değme faşist kalemlerinin kara propaganda ve iğrenç bel altı üslubunu tekrar etmekten geri durmadı. İşçilerin, üniversitenin kuytu köşelerinde sıkıştırılıp dövülmeye başlandığını, büyük bir yıldırma ve bezdirme harekâtının devreye sokulduğunu söyleyen yandaş yazar “Militan kızlar, işçilerin çevrelerini sarıp “Siz erkek değilsiniz, erkekseniz, gelin bize gösterin, haydi ispat edin” sözleriyle taciz ettiler.” diye yazmaktan çekinmedi.
Hıncını alamayan Pazarcı “Yetmedi, bitmedi, o işçiler üniversitede gezemez ve iş yapamaz hale getirildiler. Nereye gitseler çevreleri sarılıyor, “hoşt, hoşt, hoşt…” diye sistemli hakarete uğruyorlardı. Dayanamayanlar istifa edip işten ayrılmak zorunda kaldılar.” dedi.
1977’DE ODTÜ’DE NE OLMUŞTU?
1977 yılında ODTÜ’yü teslim alma hedefi kapsamında dönemin Milliyetçi Cephe hükümeti tarafından atanan mütevelli heyeti, rektör olarak ülkücü Hasan Tan’ı göreve getirmişti. Öğrenciler ve akademisyenler ise “Hasan Tan ODTÜ’ye rektör olamaz!” sloganıyla dersleri boykot etmişti. Rektör Tan üniversitede sola karşı faşistlerin hakimiyeti için yaklaşık 300 ülkücü faşisti ‘işçi’ olarak okula almıştı.
Bu dönemde gerçek ODTÜ emekçilerine, öğrenci ve öğretim üyelerine yoğun baskılar başlamıştı. Öyle ki öğretim üyelerinin evleri bombalanmış, okula girmek isteyen öğrenciler saldırıya uğramıştı. Bu saldırılardan birinde de ÖTK sözcüsü Ertuğrul Karakaya jandarma tarafından üniversitenin Eskişehir yolu üzerindeki giriş kapısında (A1 Kapısı) katledilmişti. Sırtından vurulan Karakaya’nın ölümüne ambulansın girişine izin verilmeyerek seyirci kalınmıştı. Bu katliamla birlikte A1 Kapısı Karakaya Kapısı olarak anılır olmuştu.
Faşist işgale karşı tüm üniversite bileşenlerinin katıldığı boykot süreci sonunda Rektör Tan istifa etti, ancak saldırılar yeni öğretim yılında da bitmedi. 2 Aralık 1977 günü, rektörlük binasından öğrencilere silah ve bombalarla saldıran faşistler, İbrahim Baloğlu isimli öğrencinin ölümüne, 52 öğrencinin de yaralanmasına yol açtı. Bu katliamın ardından MHP’li militanlar üniversiteden tamamen uzaklaştırıldı ve ODTÜ temizlendi.