'Ormanı yakıyor' diyerek saldırıya uğramıştı: Kim olduğu ve ne yaptığı belli oldu

İzmir'de orman yangınına müdahale sırasında saldırıya uğrayan Orman Bakanlığı görevlisi "Aldığımız talimatla karşı ateş vererek aradaki yanıcı maddeyi azaltarak o yangını söndüreceğimizi planlı ve stratejik olarak belirledik." dedi.

'Ormanı yakıyor' diyerek saldırıya uğramıştı: Kim olduğu ve ne yaptığı belli oldu

İzmir’de çıkan ve 3 gün süren orman yangını sırasında hükümet, yangına yeterli düzeyde ve zamanında müdahale etmemekle suçlanırken dün ortaya çıkan bir görüntü gündem olmuştu. Yangınlar devam ettiği sırada Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan bir görevli, yeni bir orman yangınını daha başlatmaya çalıştığı iddiasıyla çevredeki vatandaşların saldırısına uğramıştı.

Özkan Özbedel isimli kişinin Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Orman Yangınlarını Önleme Şube Müdürü olduğu öğrenildi. Özbedel, olay anını ve yaşananları anlattı.

“KARŞI ATEŞ VEREREK YANICI MADDEYİ AZALTMAK İSTEDİK”

25 yıldır orman mühendisi olduğunu ve orman yangınlarıyla mücadele için görev yaptığını belirten Özbedel, “O yangındaki cephemiz çok genişti, yani çok geniş bir cephede mücadele ediyorduk. Aynı günün bir önceki gecesinde aynı köyün yukarı mahallesinde yine biz aynı yöntemle en az 50-60 tane köyün, hatta köy içerisindeki mezarlığın yanmasını aynı yöntemlerle engelledik. Yine o cepheyi kurtardıktan sonra başka cephelerde mücadele ederken bana orada bu yangının asfaltı geçerse çok daha sıkıntılı olacağı söylendi. Yerleşim yerlerini tehlikeye atarak çok daha büyüyeceği söylendi. Ben de o bölgeye gittiğimde o bölgedeki diğer teknik elemanlarla beraber Genel Müdürlüğümüzden aldığımız talimatla karşı ateş vererek aradaki yanıcı maddeyi azaltarak o yangını söndüreceğimizi planlı ve stratejik olarak belirledik. Bunu yaparken oradaki arkadaşların yanlış anlamasından dolayı veya farklı düşüncelerinden dolayı geldiler ve benim üzerime saldırdılar. Olsun canları sağ olsun, artık o dakikadan sonra ben yine yangınla mücadeleye devam ettim. Çok şükür yangına müdahale ettik, üzerimizi bile değiştirmeden buradayız” ifadelerini kullandı.

“KARŞI ATEŞ EMRİ VERİLDİ”

İzmir’deki yangının son durumu hakkında bilgi veren OGM Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik ise “Yangınla mücadelede, yangını söndürme konusunda metotlarımız vardır. Bu metotlar arasında doğrudan insan gücüyle müdahale etmek, havadan müdahale etmek, araç gereçle müdahale etmek gibi bir de bunun yanı sıra enerjisi çok büyüyen, risk teşkil eden, önünde yerleşim yeri olan, insanlarımızın mal ve can kaybına sebep olacak büyük enerji toplamış yangınlarda biz bu karşı metotları üst yönetimin kararıyla, uzman olan arkadaşlarımız uygular. Bu yangında da yangının önünde bulunan Kuyucak köyündeki insanlarımızın ve evlerimizin zarar görmemesi için karşı ateş yöntemini uygulamasına yönelik emir verildi. Özkan arkadaşımız da bu noktada karşı ateş uygulamasını yaptı ve başarılı oldu. Bunu yapmadan önce de bu noktada her türlü tedbir alındı. Şerit açıldı, araç gereçlerimiz yığıldı. Riski bertaraf etmek için ateşi ateşle söndürme metodu uygulandı. Bu sadece bizde değil bu dünyada birçok ülkede uygulanıyor. Biz bu metotla en son Göcek yangınında Göcek’i yanmaktan kurtardık. Özkan arkadaşımız bu işin uzmanı, onu götürdük, talimat verdik biz de yanındaydık” dedi.