Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Rusya açıkladı: Suriye’nin kontrolü dışında hiçbir şeye rıza göstermiyoruz

Reklam

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Rusya, Türkiye ve İran liderleri arasında 14 Şubat’ta Soçi’de yapılacak zirvede İdlib’de olası operasyonla ilgili konuların ele alacağını söyledi.

Gazetecilere konuşan Verşinin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında 14 Şubat’ta yapılacak zirve ile ilgili soruları yanıtladı.

Sputnik Türkiye‘nin aktardığına göre, Liderlerin İdlib’de yapılabilecek olası bir operasyonla ilgili konuları konuşacağını ifade eden Verşinin “Karadaki durum Astana formatındaki tüm görüşmelerin gündemine giriyor. Özellikle tüm ayrıntılarıyla İdlib’deki durum ele alınıyor” dedi.

“SURİYE HÜKÜMETİNİN KONTROLÜ DIŞINDA HİÇBİRŞEYE RIZA GÖSTERMİYORUZ”

Suriye’de Türkiye sınırında tampon bölge kurulması ihtimali ile ilgili konuşan Verşinin “Henüz bir karar alınmadı. Bu şimdi Suriye’nin toprak bütünlüğünü önemseyen tüm ülkelerle görüşülüyor. Tüm taraflarla temasları destekliyoruz. Doğal olarak Türkler de İranlılar da temasları destekliyor. Her görüşmede bizim için ilke, toprak bütünlüğü. Egemen Suriye’nin bir kısmının ülkenin meşru hükümetinin kontrolü dışında kalabileceği yönünde hiçbir şeye rıza göstermiyoruz” ifadelerini kullandı.

“ORDU VE RUS ASKERİ POLİSİNİN DEVRİYESİ İSTİKRAR FAKTÖRÜ”

Olası hiçbir bölgenin kalıcı çözüm olmamasını, Suriye’nin egemenlik ve toprak bütünlüğü bakımından kabul edilebilir olması gerektiğini kaydeden Verşinin, üç ülkenin de bu prensipte anlaşmasının önemli olduğunu ifade etti.

Verşinin, Menbiç’te Suriye ordusuna ait görev noktalarının kurulması ve Rus askeri polisinin devriye yapmasının tamamen meşru ve bölgede bir istikrar faktörü olduğunu söyledi.

Şam ile Suriye’nin ayrılmaz bir parçası olarak gördükleri Kürtler arasında diyalog kurulmasından yana olduğunu belirten Verşinin, “Zor bir diyalog söz konusu. Ancak Menbiç’teki son durum bunun iyi sonuçlar verebileceğini gösteriyor” dedi.

Verşinin, gerektiği halde garantör ülkelerin Suriye anayasası komisyonunda yer alacak isimler arasında birkaç değişiklik yapabileceğini söyledi.

Bu haber en son değiştirildi 8 Şubat 2019 16:48 16:48

Reklam

Önceki Haberler

“Maarif modeli çöpe! Bilimsel ve laik eğitim istiyoruz!”

MEB'in "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ne tepkiler sürüyor.

27 Nisan 2024 19:47

Sınıf Tavrı’ndan 1 Mayıs çağrısı: Sömürü düzenine karşı 1 Mayıs’a!

Sınıf Tavrı 1 Mayıs'a dönük bir açıklama yayımladı.

27 Nisan 2024 19:26

“Laiklik ihlalleri ve bunlara meşruiyet katan faaliyetler nereden gelirse gelsin kabul edilemez!”

Laiklik Meclisi yerel seçimler öncesinde ve sonrasında gerek iktidar gerekse CHP tarafından yapılan laiklik ihlalleri…

27 Nisan 2024 18:30

Adana Demirspor taraftarı 1 Mayıs’ı selamladı

Adana Demirsporlu taraftarlar, “Her sokakta izin, bu memleket bizim!” ve “Working Class Hero” (İşçi sınıfının…

27 Nisan 2024 09:30

Protokol skandalı: AKP’liye koltuk var CHP’liye yok!

Mardin’in Yeşilli ilçesinde 23 Nisan’da düzenlenen resmî törende AKP’li ilçe başkanına protokolde koltuk verilirken, CHP…

27 Nisan 2024 09:19

AKP Grup Başkanı Güler: Partili cumhurbaşkanı’ tartışılabilir

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, bir televizyon programında gazeteci Fatih Atik’in sorularını cevaplandırırken, yeni anayasa…

27 Nisan 2024 09:06
Reklam