Sınıf Tavrı ve TKH üyelerinden Soma işçilerine destek ziyareti

301 Madencinin hayatını kaybettiği Soma katliamının ardından tazminatları ödenmeden işten çıkarılan madencilerin Ankara yürüyüşleri Jandarma tarafından hukuksuz bir biçimde durdurulmuştu. Sınıf Tavrı ve TKH üyeleri bugün Soma işçilerine destek ziyaretinde bulundu.

Sınıf Tavrı ve TKH üyelerinden Soma işçilerine destek ziyareti

Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağında çalışan ve faciadan sonra gerekçe sunulmadan işten çıkarılan işçiler 5 yıldır kıdem tazminatlarını almayı bekliyor.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası, Soma’da Uyar Madencilik ve Soma Maden İşletmeleri AŞ tarafından tazminatsız ve gerekçesiz bir şekilde işten çıkarılan yaklaşık 3 bin 500 madencinin tazminat hakkı için Ankara’ya yürüme kararı aldı. 60 maden işçisinin katıldığı yürüyüş 10 gün sürecek ve Ankara’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde son bulacaktı. Ancak 5 Ekim’de başlayan yürüyüş anında Soma Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.

Jandarmanın yürüyüşü hukuksuz bir biçimde yasaklamanın ardından Manisa Kırkağaç’ta beklemeye geçen işçiler 10 gündür yürüyüşe devam etmek için mücadelelerine devam ediyor.

Sınıf Tavrı ve Türkiye Komünist Hareketi (TKH) üyeleri bugün Soma işçilerini ziyaret etti.

“İŞÇİ SINIFI KENDİ GÖBEK BAĞINI KESMELİ”

Sınıf Tavrı İzmir Temsilcisi Cem Biçer burada işçilere hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bizler bildiğiniz gibi yerin yüzlerce metre altında ölümle burun buruna patronların rahatça yaşaması için çalışıyoruz. Bir söz vardır: Tahterevalli gibi… Yukarıdakilerin yukarıda kalması için için aşağıdakilerin aşağıda kalması lazım. Yukarıdakilerin iyice yukarı çıkabilmesi için aşağıdakilerin daha da aşağı inmesi lazım. Bu durum hiçbir zaman değişmedi; bugün de böyle. Biz bunu siyasi iktidarın bilinçli, örgütlü, talimatlı bir şekilde kolluk kuvvetleriyle müdahaleleriyle anlıyoruz. Soma faciasında kaybettiğimiz 301 emekçi arkadaşımızın ölümün ‘fıtrat’ atfı ile bize yedirilmesinden anlıyoruz. Biz bunu nereden anlıyoruz? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın yapılan kanuni düzenlemelerle ‘maden maliyetlerini arttırma’ endişesinden anlıyoruz. Biz bunu nereden anlıyoruz? Her zaman sınıf sendikacılığını sermaye düzeni ve iktidarına meze etmiş, sınıf sendikacılığına bir  bariyer olarak kurulan ve artık siyasal iktidarın siyasi uzvu haline gelmiş sarı sendikalardan anlıyoruz. Biz artık bunlara boyun eğmek zorunda değiliz. İşçi sınıfı kendi göbek bağını kendi kesmek zorundadır. Biz de buraya bu dayanışma ruhuyla geldik. Son olarak şunu söylemek istiyorum: İşçi sınıfı kendi güncel kazanımları haricinde tarihsel kazanımlarını da ön planda tutup bundan bir adım bile geri atmamalıdır.”

‘İŞÇİLERİN İKTİDARA OTURABİLECEĞİNİ BİLİYORUZ’

Biçer’in ardından söz alan TKH Merkez Komite üyesi Deniz Tütmez, bu eylemle birlikte işçi sınıfının ülke gündemine ya ölerek ya direnerek geldiğini tekrar hatırlatmak istediğini belirtirken “Soma işçisi aslında bunu kanıtladı. 2014’de yaşadığımız katliamla birlikte gündeme gelen maden işçisi bugün 5 yıl sonrasında direnerek gündeme geliyor. Direnen işçilerin her zaman zaferle çıkabileceğini, bu mücadelenin büyütülüp, bugün burada oturan işçilerin tüm ülkedeki diğer direnen işçilerle beraber çok büyük bir işçi kardeşliği yaratılarak; yarın burada oturan işçilerin iktidara oturabileceğini biliyoruz ve buna güveniyoruz.” ifadelerini kullandı.