Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Sistani: Dış müdahalelerin önüne geçecek yeni bir seçim yasası şart

Reklam

Iraklı Şii lider Ali es-Sistani bugün yaptığı açıklamada, vatandaşın siyasi sürece olan güveni ve partilere halel getirmeksizin yeni bir seçim yasasının hızlandırılması gerektiği çağrısında bulunarak, dış müdahalelerin ülkeyi “çıkar paylaşım alanına” dönüştüreceği uyarısında bulundu.

Sistani’nin Kerbela’daki Temsilcisi Seyyid Ahmed es-Safi, cuma hutbesi sırasında mercinin “İktidarı elinde bulunduranlar gerçek anlamda reform yapmadıkları için bu durumdan kaçacak ve kurtulacaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar. Kitlesel halk gösterileri sonrası durum onlar için artık eskisi gibi olmayacak. Buna dikkat etsinler” mesajını okudu.

Seyyid Ahmed es-Safi tarafından okunan Sistani’nin mesajında, önceki dönemlerde bu şekilde uzun süreli gösteri yapmayan Iraklıların artık “yolsuzluk ve her yeri saran tahribattan kurtulmak için bu gösterilerden başka yol bulamadıklarını” ifadelerine yer verildi.

Bu hafta başlarında Sistani, Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert ile bir araya gelirken, kendisine şiddeti durdurmaya son veren aşamalı bir yol haritası sunuldu. Yol haritasında, şiddete derhal son verilmesi çağrısının yanı sıra, seçim ile ilgili reformlar ve yolsuzlukla mücadele tedbirleri için iki hafta, anayasa değişikliği ve yapısal mevzuatın üç ay içinde yapılması planlanıyor.

Bu bağlamda Sistani, halkın iradesi olan seçimlerin adil ve tarafsız yerine getirilmesi durumuna da atıfta bulunarak, dış müdahale olmadan nötr ve güvenilir olan yeni bir Yüksek Seçim Komiserliği ve seçim yasasının hızlandırılması gerektiğinin altını çizdi ve dış müdahalelerin, ülkeyi uluslararası ve bölgesel güçler arasında çıkar paylaşım alanına dönüştüreceği mesajı verdi.

Mesajında, bu yeni bir yasanın ülkeyi son yıllarda yöneten güçleri değiştirmek için gerçek bir fırsat olabileceğini de işaret eden Sistani, seçmenlere böyle bir fırsat vermeyen yasanın yürürlüğe girmesinin kabul edilemeyeceğinin altı çizildi.

Reklam

Önceki Haberler

İşçi Filmleri Festivali’nde sansür: ‘Kanun Hükmü’ belgeseline yine yasak getirildi

19.Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Ankara programında açılış filmi olarak belirlenen Yönetmen Nejla Demirci’nin yönetmenliğini yaptığı…

3 Mayıs 2024 17:04

Gazeteci Barış Terkoğlu’na hapis cezası

Cumhuriyet yazarı gazeteci Barış Terkoğlu, Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in şikayeti üzerine, 'terörlede mücadele görev…

3 Mayıs 2024 16:02

Can Atalay’ın odasına İyi Parti’li vekil yerleşti

TİP'li Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldüğü için yerleşemediği odası boşaltıldı. Boşaltılan odaya İYİ Partili Erhan Usta…

3 Mayıs 2024 14:21

Erdoğan’ın bir günlük koruma maliyeti 6,7 milyon TL’ye ulaştı

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koruma ordusu için yılın ilk üç ayında 616 milyon TL harcanarak bir…

3 Mayıs 2024 14:03

Laiklik Meclisi yurttaşları 30 Haziran’da İstanbul’daki büyük ‘Laiklik Yürüyüşü’ne çağırıyor

Laiklik Meclisi geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği olağanüstü toplantı sonrasında 30 Haziran'da bir Laiklik Yürüyüşü düzenleme kararı…

3 Mayıs 2024 13:15

Bahçeli 1 Mayıs kutlamalarını hedef aldı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hukuksuzca engellenen 1 Mayıs kutlamaları ve kolluk kuvvetleri ile yurttaşlar…

3 Mayıs 2024 13:06
Reklam