Tarikat yurdu yangınında cezalar açıklandı
Adana'nın Aladağ ilçesinde 3 yıl önce 11'i çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili davada karar duruşması görüldü. Süleymancılar tarikatına ait turdun tüm yöneticilerine en üstü 12 yıl 2 ay olmak üzere hapis cezası verildi.
Adana’nın Aladağ İlçesi’nde Süleymancılar’a ait kız yurdunda 29 Kasım 2016’da çıkan yangında yaşamını yitiren 11’i çocuk 12 kişi için devam eden adalet arayışı bugün mahkemenin verdiği ceza kararlarıyla yeni bir aşamaya geçti.
Büyük ihmaller ve denetimsizliklerin ardından gelen yangında eğitmen Fatma Canatan, Sare Betül Genç, 8’inci sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü; 7’nci sınıf öğrencileri Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden, 6’ncı sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek ile 5’inci sınıf öğrencileri Bahtınur Baş, Tuğba Aydoğdu ve Cennet Karataş yaşamını yitirmişti.
Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada yargılama sanık ve müdafilerin beyanları ile devam ederken sanık İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş’ın avukatı Berkay Dikici’nin sözleri tepki topladı. “Milli Eğitim Müdürlüğü’nü buna dahil etmek istiyorlar ki bakanlığına tazminat ödetmek istiyorlar” diyen Dikici’ye aileler tepki gösterdi. Aileler, “Tazminat istemiyoruz. Ayıp ediyorlar yalan söylüyorlar,” dedi.
Yurt Müdürü Cumali Genç’in avukatının “Sayın başkan katılan vekilleri sürekli bizi adı terör örgütü olarak anılan bir cemaatle (FETÖ’yü kast ediyor) kıyaslıyor. Lütfen bunu yapmasın, bizim mahallemizde arasalar da bulamazlar, onlar kendi mahallelerine baksın.” sözleri de tepki çekti.
“BU DOSYA YOKSUL AİLELERİN ÇOCUKLARININ EĞİTİM HAKKI DOSYASIDIR”
Avukat Can Atalay ise yurdun 1972’de açıldığını ve kaçak olarak işletildiğinin Aladağ Belediyesinin idari soruşturma ile ilgili Adana 3’üncü İdare Mahkemesine verdiği yazıda ortaya çıktığını hatırlattı. “Yurt 1972 muhtırasından sonra açılmış, ilk resmi yazılmasını 1980 askeri darbesinden sonra yapmıştır” diyen Atalay, 1971 muhtırası ve 1980 darbesi ile cemaatlerin yurt açmasının önünün açıldığına işaret ederek “40 küsür yıldır Tüm kamu görevlileri tarafından korunacaksınız, sonra kamu görevlileri ile illiyet bağı yok diyeceksiniz. Bu dosya yoksul ailelerin çocuklarının eğitim hakkı dosyasıdır” dedi.
Yangının yaşandığı yurt binasının yıkıldığını ve delil karartarak şüphe yaratılmaya çalışıldığını belirten Atalay, “Bulaşık yıkarken çocukların ellerini elektrik çarptığı gerçeği gözardı edilmeye çalışıldı. Bu dosya eğitim hakkı dosyasıdır. Yoksul insanların çocuklarının eğitim alıp alamaması dosyasıdır. Savcının istediği cezalar, 11 kız çocuğu ve 1 genç kadının öldüğü bir dosya için yeterli değildir. Cemaatin menfaati öncellenmiştir, öngörmüşlerdir ve öngördükleri sonucun meydana gelip gelmemesini umursamamışlardır. Kamu görevlilerinin fiilleri ile sonuç arasındaki illiyet bağı kesilmemiştir. Kamu görevlileri etkili denetim yapmamış, tespit ettikleri eksiklikleri gidermek için hiçbir adım atmamışlardır.” ifadelerini kullandı.
MAHKEME KARARLARI
Yurt Müdürü Sanık Cuma Ali Genç 11 yıl 1 ay 10 gün, tarikat derneğinin başkanı Sanık İsmail Uğur 12 yıl 2 ay 20 gün, Yurt müdür yardımcısı Sanık Mahmut Deniz 10 yıl, tarikat derneğinin yöneticisi sanıkların 8 yıl 10 ay 20 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.
Kamu görevlisi sanıklar hakkında ölüme sebebiyet olma suçundan beraat kararı verildi, görevi kötüye kullanma suçundan cezalandırılmasına karar verildi.
AVUKATLARDAN AÇIKLAMA
Karar sonrasında avukatlar adliye önünde açıklama yaptı. Adana Baro Başkanı Veli Küçük, “Kimi sanıklara ciddi cezalar verildi ama çok daha olayın vehametine uygun değerlendirmeler yapılabilirdi” dedi.
Avukat Erinç Sağkan ise “Bu mücadeleyi yürüten herkese Ankara barosu adına teşekkür ediyorum. 3 yıldır mücadele veriliyordu. Yurt binası yıkıldı deliller YÖK edildi dava dosyasında. Bir kısım sanıklar ciddi ceza aldı ama milli eğitim müdürü ciddi cezayı almadı. Bu adalet mücadelesi başka canlar yanmasın diyedir.” şeklinde konuştu.