28 Ekim 2014: Ermenek maden faciası
Altı yıl önce bugün gerçekleşen Ermenek maden faciasında 18 maden işçisi hayatını kaybetti.
Ermenek maden faciasının üzerinden tam 6 yıl geçti.
Altı yıl önce bugün gerçekleşen Ermenek maden faciasında 18 maden işçisi hayatını kaybetti.
Altı yıl önce bugün Karaman’ın Ermenek ilçesinde bulunan yeraltı kömür ocağına 10.000 metreküp suyun işçilerin çalışma yaptığı sırada ocak içerisine aniden deşarj olmasıyla 18 maden işçisi su altında kalarak yaşamını kaybetmişti.
28 Ekim 2014’te öğle saatlerinde 34 işçinin bulunduğu Ermenek’teki özel bir linyit kömürü madeninde su baskını meydana geldiği ihbarı alınmış; 16 işçi sağ kurtulmayı başarırken ocakta mahsur kalan 18 maden işçisi hayatını kaybetmişti.
Maden faciası, içeride mahsur kalan 18 maden işçisi, Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Ömer Cansu, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer ve Recep Çiloğlu’nun ölümüne neden olmuştu.
İşçilerden Tezcan Gökçe’nin annesi Ayşe Gökçe’nin, “Oğlum yüzme de bilmezdi, suyun içinde ne yaptı?” sözü acının simgesi olmuştu.
Faciada oğlunu yitiren ve yırtık lastik ayakkabılarıyla katılmasıyla hatırlanan 79 yaşındaki Recep Gökçe ise, koronavirüs nedeniyle geçtiğimiz ay hayatını kaybetmişti.
Yırtık ayakkabılarıyla hafızalarda kalan baba Recep Tezcan ise bahçedeki torbadan avuçladığı kömürü göstererek, “Yaktı ocağımızı bu kömür.” demişti.
Madende oğlu Kamil Yaman’ı kaybeden baba Kemal Yaman, “Oğlum evimizin direğiydi. Her işimizi yapardı. Şimdi evimizde her eşyamız var ama kullanan yok. Tarlalarımızı eken, diken yok. 44 yaşında engelli bir oğlum daha var. Torunlar yanımda değil. Gelin gitti. Acılarımızla yaşamaya çalışıyoruz.” demişti.
YARGILAMALAR…
Ocağın sahibi Saffet Uyar, ancak 9 Kasım’da Ermenek’e gelerek teslim olmuş; olayla ilgili 8 kişi gözaltına alınmıştı.
Maden faciasıyla ilgili soruşturma kapsamında Ermenek Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada, 3’ü tutuklu 16 sanığın yargılanmasına 15 Haziran 2015’te başlandı.
Mahkeme, 20 Temmuz 2016’da yapılan duruşmada, tutuklu sanıklar maden ocağının sahibi Saffet Uyar ve teknik nezaretçi Ali Kurt’un da aralarında olduğu 7 sanığa, 3 yıl 1 ay ila 18 yıl 9 ay arasında ceza verdi. Diğer sanıklara ise beraat kararı çıktı.
Mahkemenin verdiği cezalara yapılan itirazlar üzerine, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 12’nci Ceza Dairesinde 13 Eylül 2017’de görülen karar duruşmasında sanıkların cezaları artırıldı.
Mahkeme, Saffet Uyar ve Ali Kurt’un cezalarını 19 yıl üçer aya, maden sahasının ruhsat sahibi Abdullah Özbey’in 11 yıl 3 ay olan cezasını 19 yıl 3 aya çıkarttı. Halen yakalanamayan Yavuz Özsoy’un cezası 18 yıl 9 aydan 21 yıla, tutuksuz sanıklardan Has Şekerler Madencilik şirketinin maden mühendislerinden Cemile Karaca’nın cezası 6 yıl 8 aydan 13 yıl 10 ay 20 güne çıkartıldı. 3 yıl 1 ay ceza alan Naci Özsoy’un cezası değişmedi, 5 yıl 6 ay hapis cezası alan iş güvenliği uzmanı tutuksuz Engin Yetim de beraat etti.