Sovyetler Birliği’nden örnek alınan, gericiliğin zayıflatılması ve eşit yurttaşlığın sağlanması bakımından en önemli haklardan biri olan kadınlara genel seçimlere katılma ve milletvekili seçme/seçilme hakkı kabul edilmesinin 86. yılı.
Kadınların Türkiye’de seçme ve seçilme hakkı yolunda yaptığı ilk hareket Kadınlar Halk Fırkası’nın kurulması oldu. Nezihe Muhiddin öncülüğündeki bu gelişme Türk Kadınlar Birliği’nin kurulması ile devam etti.
1924 Anayasası hazırlanırken de gündem olan kadının seçme-seçilme hakkı, yeterli çoğunluk sağlanamadığından kabul edilmedi.
Bu konudaki ilk siyasi girişim, kadınların 1930’da belediye seçimlerine katılabilmesiyle atıldı. 1933’te köy muhtarlığında ve heyetlerinde seçilme hakkıyla beraber devam etti.
Milletvekili seçme ve olabilme hakkı ise, 5 Aralık 1934’te İsmet İnönü ve milletvekillerinin anayasa ve seçim kanunundaki değişiklik önerisiyle beraber Meclis’te görüşüldü ve kabul edildi. Kadına en az 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilebilme hakkı tanındı. 3 gün sonra Kadınlar Birliği tarafından Beyazıd Meydanı’ndan Taksim’e kutlama yürüyüşü yapıldı.
Seçme ve seçilme hakkının tanınmasıyla 1935 TBMM 5. dönem seçimlerine kadınlar da katıldı. Bu seçimlerde 18 kadın milletvekili olarak seçildi.
Bu haber en son değiştirildi 5 Aralık 2020 08:54 08:54
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül…
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyi fırlatarak, Batı'ya…
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikâyetiyle 11 yıl 8 ay hapis…
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski basın danışmanı Ahmet Sever, Mustafa Varank’ın açtığı 'Ak trol' davasından…
"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan gazeteci Fatih Altaylı, "Olağan ve alışık…