Reklam
Kategoriler: Dış AçıEkonomi

ABD’den, Huawei için yeni yaptırım

Reklam

ABD Ticaret Bakanlığı, Çin teknoloji devinin ABD yazılımı veya teknolojisiyle geliştirilmiş veya üretilmiş çipler dahil yarı iletkenleri özel ruhsat olmaksızın edinmesini önlemek amacıyla mayıs ayında açıkladığı kısıtlamaları genişlettiğini açıkladı.

Huawei’nin uluslararası iştirakleri aracılığıyla yaptırımları delmeye çalıştığını da söyleyen bakanlık, Çin devinin 21 ülkedeki 38 iştirakini daha ekonomik kara listeye ekledi.

Huawei’nin ABD’nin ekonomik kara listesine alındığı Mayıs 2019’dan beri buraya eklenen iştiraklerinin sayısı 152’ye yükseldi.

Fox Business’e konuşan Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Huawei’nin mayısta getirilen çiplere yönelik kısıtlamaları aşmak için girişimlerde bulunduğunu, üçüncü taraflar aracılığıyla yaptırımları delmeye çalıştığını söyledi.

Huawei ile iştiraklerinin üçüncü taraflar üzerinden ABD teknolojisinden istifade etme çabasının ABD ulusal güvenliğine ve dış politika çıkarlarına zarar verdiğini savunan Ross, “Yeni kural, Amrikan yazılımı ya da Amerikan imalatı cihazların her türlü kullanımının yasak olduğunu ve ruhsat almayı gerektirdiğini apaçık ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da konuyla ilgili açıklamasında ABD’nin kısıtlamalarını sürekli olarak delmeye çalışan Huawei’nin yeni kural değişikliğiyle ABD yasalarının açıklarından faydalanmasının önleneceğini ifade etti.

“Trump yönetimi, Huawei’nin ne olduğunu, Çin Komünist Partisi gözetim devletinin bir kolu olduğunu görüyor” diyen Pompeo, yeni yaptırımların ‘ABD ulusal güvenliğini, vatandaşlarının mahremiyetini ve 5G altyapısının bütünlüğünü Pekin’in kötü etkisinden korumak için’ getirildiğini ifade etti.

Huawei’yi ABD’deki 5G kablosuz ağlarında yasaklayan Trump yönetimi, müttefiklerine de aynısını yapması için baskı uyguluyor. Bu baskı ilk etapta Avustralya ve Britanya üzerinde başarılı oldu.

Bugün Fox News’a konuşan Trump, Huawei için “Ülkemiz hakkında casusluk yapıyor, bu çok çapraşık bir şey, mikroçipler var, göremediğiniz şeyler var” dedi.

Trump yönetiminin Google Android sisteminin büyük çoğunluğuna erişimden mahrum bıraktığı Huawei, son çeyrekte büyük oranda Çin piyasasındaki satışları sayesinde en büyük küresel akıllı telefon imalatçısı oldu.

Bu haber en son değiştirildi 17 Ağustos 2020 20:48 20:48

Reklam

Önceki Haberler

ODTÜ ve Ankara Üniversitesi’nin ardından Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde de engelleme: Şenlik iptal edildi!

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde de öğrencilerin yapmak istediği şenlik bütçe yetersizliği gerekçesiyle engellendi.

30 Nisan 2024 21:33

İliç’te yaşanan maden kazasıyla ilgili araştırma komisyonu toplandı

Erzincan İliç’te 9 işçiye mezar olan felaketin ardından kurulan Meclis Araştırma Komisyonu toplandı. Komisyon Başkanı…

30 Nisan 2024 17:19

Türk-İş raporu ortaya çıkardı: Açlık sınırı asgari ücreti geride bıraktı

Türk-İş'in araştırmasına göre açlık sınırı, 17 bin 2 TL olan asgari ücretin üzerine çıkarak 17…

30 Nisan 2024 17:14

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Yıl sonu enflasyon beklentileri tahminlerimizin üzerinde

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, "Yıl sonu enflasyon beklentilerinin halen tahminlerimizin üzerinde olduğunu görmekteyiz" açıklamasını…

30 Nisan 2024 17:10

AKP’li Kurtulmuş yeni anayasa için Özgür Özel’le görüştü

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 'yeni anayasa'ya ilişkin partilere yapacağı ziyaretlere başladı. Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı…

30 Nisan 2024 17:04

Netanyahu, Refah konusunda ısrarlı: Anlaşma olsa da olmasa da gireceğiz

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, "Yıl sonu enflasyon beklentilerinin halen tahminlerimizin üzerinde olduğunu görmekteyiz" açıklamasını…

30 Nisan 2024 17:00
Reklam