AİHM'den Cumhuriyet gazetesi davası kararı: Türkiye'yi tazminata mahkum etti

Türkiye'nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmeden AİHM, 8 kişiye 16'şar bin avro para cezası ödenmesini kararlaştırdı.

AİHM'den Cumhuriyet gazetesi davası kararı: Türkiye'yi tazminata mahkum etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Cumhuriyet gazetesinin eski yazar ve yöneticilerinin yaptığı şikayet başvurusunda Türkiye’nin İnsan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti.

AİHM, Türkiye’nin özgürlük ve güvenlik hakkı ile ilgili 5. maddesinin birinci fıkrası ve ifade özgürlüğü ile ilgili 10. maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.

16 BİN EURO TAZMİNAT

AİHM aralarında gazetenin o dönemki GYY Murat Sabuncu ve Akın Atalay ile karikatürist Musa Kart da olmak üzere toplam 8 kişiye 16’şar bin euro para cezası ödenmesini kararlaştırdı.

AİHM gerekçeli kararında Cumhuriyet gazetesi eski çalışanlarının gözaltına alınmaları ve mahkeme öncesi tutukluluk hallerinin mantıklı gerekçelere dayanmadığı görüşüne vardı.

NE OLMUŞTU?

31 Ekim 2016 günü Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları, “FETÖ ve PKK’ye üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Gazetecilerin avukatları, bir süre sonra, tutuklamaların haksız olduğunu belirterek AİHM’ye başvurmuştu.