Reklam
Kategoriler: İç Açı

AKP’de İran tartışmaları: İbrahim Kalın’dan Pelikancıları kızdıracak açıklama

Reklam

Bilindiği gibi ABD’nin, İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Tugayı Komutanı General Kasım Süleymani’nin öldürülmesi siyasal İslamcılar tarafından coşkuyla karşılanmış, ABD operasyonuna sahip çıkanların başında ise Pelikancılar gelmişti. ABD’nin operasyonuna karşı çıkancılara “mezhepçilik ve İrancılık” suçlamasında bulunan, Pelikancıların kritik ismi Sabah yazarı Hilal Kaplan, Sabah yazarı SETA Strateji Araştırmaları Direktörü Hasan Basri Yalçın ve Sabah yazarı Pelikancı Melih Altınok, köşelerinde İran’ı hedef alan yazılar kaleme almaya devam ederken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan tartışma yaratacak bir çıkış geldi.

Kalın, CNN International yayınına konuk olarak ABD-İran arasındaki gerilimi ve bölgesel konular ile ilgili soruları yanıtladı. Kalın, “Irak’ı istikrara kavuşturmak istiyoruz. Suriye’de şiddet ve savaşın sona erdiğini görmek istiyoruz. Filistin’de barışçıl ve adil bir çözüm görmek istiyoruz. Yemen’de savaş ve ıstırapların sonunu görmek istiyoruz. Bu geniş hedeflerin hepsinde aynı sayfadayız” dedi.

Kalın, ABD-İran gerilimini değerlendirirken, “İran bölgede önemli bir oyuncu. İran’ı görmezden gelemez ya da reddedemezsiniz. Onlarla ilişki kurmalısınız” dedi.

Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesinin bölgeye etkisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kalın, şunları kaydetti:

“Bu kışkırtıcı bir eylemdi. Bölge genelinde şok dalgası yarattı. Özellikle de bölgesel güvenliğin çok kırılgan doğasından endişe duyanlar için. Iraklılar endişeliydi. Biz endişeliydik. Gerilimin şu anda durduğunu umuyoruz. Belki bir son değil ama duraklama olur ve umarım mevcut durumdan daha kötü olmaz” ifadelerini kullandı.

Kalın, İran’ın bölgesinde önemli bir oyuncu olduğuna dikkat çekerken, “İran’ı görmezden gelemez ya da reddedemezsiniz. Bölgede hiçbir şey planlayamazsınız. Onlarla ilişki kurmalısınız. İster nükleer program, ister Irak’ta, Yemen’de ya da başka yerlerdeki durum olsun, İran’a yabancılaşma yerine iletişim politikasını savunduk.”

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO ile ilgili sözlerini hatırlatan Kalın şu ifadeleri kullandı:

“Aslında Cumhurbaşkanımız, terörizme karşı mücadelede üyelerini korumak için NATO’nun daha aktif bir rol oynamasını istedi. Terörizme, PKK terörüne, YPG terörüne, El Kaide’ye ve DEAŞ terörüne maruz kaldık. Bu sorunu daha önce dile getirdik. Bu yüzden Başkan Trump’ın sözlerinin bir anlamı var. Elbette bu NATO birliklerini Irak’a, Suriye’ye veya başka yerlere göndermeye başlandığı anlamına gelmiyor. Bunun NATO’nun amaçlarına hizmet edecek, akıllı bir şekilde, ama aynı zamanda üyelerin korunacağı şekilde yapılması gerekir.”

Bölgedeki sorunların devlet dışı aktörlerden kaynaklandığını ifade eden İbrahim Kalın, “Sorunun kaynağı ister Irak’ta, ister Suriye’de, ister Yemen’de olsun, tüm bu vekalet savaşları, bölgemizdeki sorunlardan biri de, devlet dışı aktörlerin yükselişi ve başka ülkelerce manipüle edilmesi. Büyük resme bakmak gerek. Bunlar kısa vadede bazı siyasi kazanımlar getirebilir. Ancak uzun vadede aslında herkesin güvenliğini ve refahını riske atar” diye konuştu.

Reklam

Önceki Haberler

İSİG Meclisi’nden genç işçiler raporu: Yoksulluk, güvencesizlik ve geleceksizlik kıskacında 2500 genç işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi son on yılda yaşanan genç işçi ölümlerinin çarpıcı verilerini…

19 Mayıs 2024 19:09

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde darbe girişimi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, ordu, sabah saatlerinde başlayan bir darbe girişiminin güvenlik güçleri tarafından bastırıldığını duyurdu.

19 Mayıs 2024 18:47

“Yeni Kaledonya’nın emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesinin yanındayız”

Türkiye Komünist Hareketi, Yeni Kaledonya'da Fransız emperyalizmine karşı yürütülen bağımsızlık mücadelesini destekleyen bir açıklama yayımladı.

19 Mayıs 2024 18:40

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 7 şüpheliye tutuklama talebi

Ankara Cumhuriyeti Başsavcılığı, Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturması kapsamında aralarında emniyet görevlilerinin de bulunduğu…

19 Mayıs 2024 18:29

İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopter kaza yaptı: Reisi ve İran Dışişleri Bakanı’na henüz ulaşılamadı

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin konvoyundaki helikopterlerden biri kaza geçirdi. Yardım ekipleri kazanın yaşandığı bölgeye ulaşmaya çalışıyor.…

19 Mayıs 2024 18:24

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47
Reklam