Bakan Selçuk'tan imam hatip yanıtı: Bu soru eğitimle ilgili değil

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, eğitimde imam hatipleşme dayatmasını "velilerin tercihi" diye savundu, talebin ise yüzde 13'te kaldığını söyledi. Bakan Selçuk, kamuda 'Kartal İmam Hatip' furyası için ise bunun "kamudaki istihdam politikası"nı ilgilendirdiğini ve kendi alanının dışında olduğunu söyledi.

Bakan Selçuk'tan imam hatip yanıtı: Bu soru eğitimle ilgili değil

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, dün 5N1K’da Cüneyt Özdemir’in sorularını yanıtladı.

Programda Özdemir bir izleyicisinden gelen “Bu kadar talep düşüklüğü varken niye bu kadar fazla imam hatip lisesi, ortaokulu var ve açılmaya/dönüştürülmeye çalışlıyor?” sorusunu Bakan Selçuk’a yöneltti. Özdemir soruya ek olarak imam hatip okullarında son dönemdeki artışa ilişkin verileri paylaştı ve “2012-2013 eğitim-öğretim yılında 1099 olan imam hatip ortaokulu sayısı 2018 sonunda 3286’ye yükselmiş. Yani neredeyse 3 katı açılmış. Yine 2011-2012 eğitim-öğretim yılında 537 olan imam hatip sayısıysa 2018-2019 yıllarında 1605’e çıkmış. Bu sizin şahsınızın ötesinde AK Parti’nin ve Erdoğan’ın muhafazakar gençlik yetiştirme projesinin sonucu mu?” diye sordu.

“DEMOKRATİK DEĞİL”

Buna yanıt veren Bakan Selçuk, “Yüzde 13’lük bir çocuğumuzun bulunduğu okullardan bahsediyoruz. Siz de çocuklar üzerinden yetişkin kavgasını devam ettiriyorsunuz. Veli ‘Çocuğumun hekim olmasını istiyorum, siyaset bilimi okumasını istiyorum. Ama bu arada da bu okulda bazı dini dersleri de almasını istiyorum’ diyor. ‘Benim hayat tercihim bu’ diyor. Veli bunu tercih ettiği için ‘Niye bunun sayısı arttı?’ demek gerçekten demokratik birşey değil.” dedi.

Özdemir bunun üzerine “Talep olduğu için mi arttı?” diyerek araya girdi.

Milli Eğitim Bakanı yanıt olarak “Eğer bu okullar yüzde 50 olsaydı, ‘talep mi vardı?’ diye konuşabilirdik. Ama bu konuda daha fazla talep olmadığı için bu yüzde 15, yüzde 20, yüzde 30 olmuyor. Daha fazla talep yok. Talep olmadığı için bu çizgide kaldı. Bu kadar net.” dedi.

‘BENİ AŞAR’ DEDİ

Özdemir daha sonra da AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da mezun olduğu Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi ile ilgili ilginç bir gerçeği de Selçuk’a sordu. “Şu anda devlet kadrosunda Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden pek çok mezunun çok kritik görevlerde olduğunu görüyoruz. Nasıl değerlendiriyorsunuz? Çok başarılı bir okul sanırım?” diyen Özdemir’e Bakan’ın yanıtı şöyle oldu:

“Tarihsel olarak başarılı bir okul. Ama bu başka bir konu, eğitimle ilgili değil. Kamudaki istihdam politikasıyla belli görevlere kimlerin getirildiğiyle ilgili Milli Eğitim Bakanına mı soruyorsunuz bu soruyu? Çok doğru değil.”

Özdemir bunun üzerine gülerek “Bakansınız, belki duymuşunuzdur” deyince Bakan Selçuk da güldü ve “Onu kahve içerken konuşuruz” ifadesini kullandı.