Çavuşoğlu ENKS ile PYD'nin ittifakını değerlendirdi

Çavuşoğlu, Rojava’da ENKS ile PYD'nin de içinde yer aldığı PYNK arasında yapılan ittifakla ilgili konuştu. 

Çavuşoğlu ENKS ile PYD'nin ittifakını değerlendirdi

Çavuşoğlu, Rojava’da ENKS ile PYD’nin de içinde yer aldığı PYNK arasında yapılan ittifakla ilgili konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Adı ne olursa olsun YPG-PKK ile birlikte olan bizim için YPG PKK’den farkı yoktur ve meşru bir hedeftir” diye konuştu.

ABD’nin Suriye yönetimine ekonomik yaptırımları da içeren Sezar Yasası kapsamında başlattığı operasyona dair “Amerika Suriye’yi bölmek için veya zayıflatarak destek verdiği PKK/YPG’ye bir bölge oluşturmak için Esad rejimine yaptırım uyguluyorsa bu doğru değil” ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin “ENKS ve PYNK arasındaki birlik anlaşmasına” ilişkin sorusuna Çavuşoğlu şöyle yanıt verdi:

“Birleştirme çalışmalarını da yakından takip ettik. Şubat ayından Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) yönetimini Ankara’ya davet ettim. Bakanlığımızda görüştük. Kendilerine uyarılarda da bulunduk. PKK ve YPG ile birlikte olurlarsa bundan sonraki ilişkilerimizin farklı olacağını söyledik. Kendileri de PKK’nın YPG’nin kendi partilerini nasıl kapattıklarını, çok yakın arkadaşlarını ve ailelerini nasıl öldürdüklerini anlattı. Bir çok yakınlarının akıbetinin belli olmadığını dolayısıyla PKK ve YPG’yle işbirliği yapmalarının mümkün olmadığını söylediler. Ama sonraki süreçte öyle gördük ki özellikle bu ülkeler bunlara çok baskı yaptılar. Diğerlerine de baskı yaptılar.

Şunu açıkça söyleyelim adı ne olursa olsun YPG PKK ile birlikte olan bizim için YPG PKK’den farkı yoktur ve meşru bir hedeftir. Nasıl PKK YPG bizim için meşru hedefse içerde dışarda Suriye’de Kuzey Irak’ta farketmez onlar da birlikte olan da birlikte hareket eden yine aynı çatı altında Türkiye’ye karşı husumet besleyen herkes bizim için meşru bir hedeftir. Uyarılarımızı her tarafa yaptık.”

Çavuşoğu, Kürtler arasındaki birlik görüşmelerinde ABD’nin rolüne ilişkin olarak, “Bir taraftan Türkiye’den ya da Kandil’den giden PKK’lıları ayrıştırın diye baskı yapmaya çalışıyorlar ama diğer taraftan da meşrulaştırma çalışmaları var” değerlendirmesini paylaştı.

Rusya’nın da geçmişte YPG’yi siyasi sürece entegre etme girişimleri olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Biz Ruslara anlattık, Ruslar da şimdi bu gerçeği görüyor. Esas burada YPG ve PKK’nin diğer ülkelerle beraber Suriye’yi bölme hedefi güttüğünü Ruslar da görüyor” diye konuştu.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Kuzey Irak’a baktığımız zaman özellikle Süleymaniye bölgesinin PKK’nın güdümüne girdiğini görüyoruz. PKK yıllardır bizi hedef aldı. Türkiye’yi hedef aldı. Geçmişte çukur eylemleriyle bazı şehirlerde sözde bizimdir diye ilan ettiler. Türkiye’de buna hiçbir zaman izin vermeyiz de PKK’nın kontrol ettiği bir alan var mı? Artık dağlarda bile barınamıyorlar. O yüzden Kuzey Irak’talar. Kuzey Irak’ta kontrol ettikleri köyler ve şehirler var. PKK’yı Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi üzerinde de bir baskı unsuru olarak kullanan ülkeler var. Çok açık net söylüyorum: onları da bu şekilde sıkıştıranlar var. Hep aynı ülkeler. Baktılar ki KDP ve Erbil yönetimini kendi çizgilerine getiremediler hemen PKK’yı devreye sokuyorlar onlara uygun partiler kurduruyorlar ya da var olanları onların işine entegre etmeye çalışıyorlar. Bu bölgedeki oyunları bozduk.”

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Eş Genel Başkanı Lahur Şeyh Cengi Talabani, Çavuşoğlu’nun, “Süleymaniye bölgesinin PKK’nın güdümüne girdiğini görüyoruz” sözlerine tepki gösterdi. Talabani, Süleymaniye’nin Kürtlüğün etkisinde olduğunu söyledi.

Lahur Talabani, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, isim vermeden Mevlüt Çavuşoğlu’nun sözlerine yanıt verdi. Talabani, “Süleymaniye sadece Kürtlüğün etkisindedir. Bunun için direniş ve fedakarlık şehri diyorlar” dedi.

Bölge ülkeleri ve özellikle İran ile ortak bir şekilde PKK’ye karşı mücadele stratejisine ilişkin soruya Çavuşoğlu, “Türkiye içinde PKK’yı nasıl görüyorsak, Suriye’deki YPG’yi de aynı görüyoruz ve aynı kararlılığı gösteriyoruz. PJAK’ı da aynı görüyoruz. Maalesef her ülke başka ülkelere göre PKK’ye YPG’ye karşı farklı politikalar izleyebiliyor. Dünyada terör konusunda kararlı bir iş birliği konulmamasının sebebi de bu” cevabını verdi.