'Çoklu baro' artık yasa
Baroların yapısını değiştirip bölen ve 'çoklu baro' diye adlandırılan AKP-MHP imzalı teklif Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Avukatların haftalarca süren ve polis şiddetiyle karşılaşan eylemlerine rağmen AKP ve MHP’nin teklifiyle Meclis’te kabul edilen ‘çoklu baro’ düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yasallaştı.
Avukatlık Kanunu maddelerinde değişiklik yapan 28 maddelik düzenlemeyle avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde asgari 2 bin avukatın imzasıyla yeni bir baro kurulabilecek. Bu kapsamda, avukat sayısı dikkate alınarak Ankara, İstanbul ve İzmir’de birden fazla baro kurulabilecek.
Türkiye Barolar Birliği (TBB), kuruluş işlemlerini yerine getirmek üzere Kurucular Kurulu’nu görevlendirecek. 4 kişilik Kurucular Kurulu, 2 bin avukatın imzasını alarak kuruluş işlemlerini 6 ayda tamamlayacak. Kurul, tarafından toplanacak genel kurulda, yeni baronun yönetim kadrosu seçilecek. Seçim sonucunun da TBB’ye bildirilmesi üzerine baro, tüzel kişilik kazanacak.
Aynı ilde yeni bir baronun kurulması halinde barolar, tüzel kişilik kazanma tarihine göre o ilin adıyla numaralandırılacak. Mevcut barolar bir numaralı baro olacak.
Yeni düzenleme, TBB Genel Kurulu’nda, baro başkanı ile sabit 3 delege ve ilaveten her 5 bin avukat için ilave 1 delegeyle temsil edilecek. Kuruluş tarihine bakılmaksızın tüm barolar için, baro organlarının seçimi, iki yılda bir ekim ayının ilk haftası içinde, TBB organlarının seçimi ise dört yılda bir aralık ayı içinde yapılacak. Seçimler, sonu çift rakama tekabül eden yıllarda yapılacak.
Tüzel kişiliği sona eren baroya kayıtlı avukatlar ve stajyerler, ilan tarihinden itibaren 15 gün içinde o ilde bir baro varsa o baroya, birden fazla baro varsa diledikleri baroya kaydolabilecek. Tüzel kişiliği sona eren baroların devam eden iş ve işlemleri bu baro tarafından yürütülecek.
CHP AYM’YE GÖTÜRECEK
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çoklu baro düzenlemesini Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götüreceklerini duyurmuştu. Kılıçdaroğlu, “Düzenlemenin Resmi Gazete’de yayınlandığı gün Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız. Çoklu baro üniter yapının kalbine sokulan hançerdir. Bunu yasallaştıranların, yasalaştırması için el kaldıranların tarihsel sorumluluğu vardır. İşgal kuvvetleri de çoklu baro istemişlerdi.” demişti.