Reklam
Kategoriler: Emek Postası

DİSK Sosyal İş: Hacettepe Üniversitesi işçileri 3 aydır maaş alamıyor

Reklam

DİSK Sosyal-İş Sendikası, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğünün, örgütlü olduğu Sağlık Kültür ve Spor Dairesi çalışanları için 23 Mart 2020 tarihinde İŞKUR’a kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunduğunu ancak çalışanlara üç aydır ödeme yapılmadığını açıkladı.

Koronavirüs salgın önlemleri çerçevesinde 4447 sayılı İşsizlik Kanunu’nda yapılan düzenleme ile, işverenlere 30/6/2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunma olanağı tanındığı ifade edilen açıklamada; “Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü de örgütlü olduğumuz Sağlık Kültür ve Spor Dairesi çalışanları için 23 Mart 2020 tarihinde İŞKUR’a kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunmuştur. Yasal düzenlemede kısa çalışma ödeneği başvurularının 60 gün içinde sonuçlandırılacağı belirtilmektedir. İŞKUR incelemesinden sonra e-devlet üzerinde yapılacak ödemeler görülmesine rağmen, çalışanlara üç aydır ödeme yapılmamıştır. Sorununun çözümü için Rektörlük ve ilgili diğer makamlarla yapılan ısrarlı görüşmelerden halen bir sonuç alınamamıştır” denildi.

Yasal taahhütlere uyulmaması nedeniyle üç aydır evlerine ekmek ve aş götüremeyen, kira ve faturalarını ödeyemeyen işçilerin, çocuklarının yüzüne bakamayacak duruma geldiğine dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

“Asgari ücretin çok altında, adeta ‘bir kuru ekmek’ parası seviyesinde belirlenen kısa çalışma ödeneğinden dahi mahrum edilmek adaleti zedelemekte, kamuya ve kurumlara güveni sarsmaktadır. Ülkemizin saygın üniversitelerinden olan Hacettepe Üniversitesinin yurt, yemekhane, kantin, kreş, spor merkezi ve ofislerinde çalışan yüzlerce üyemizin, sorunlarını görüşecek muhatap bulunamaması, başvurulan tüm makamların işçileri çözümsüz bırakması kabul edilemezdir.”

Çalışanların yasal hakları olan kısa çalışma ödeneklerinin derhal hesaplarına yatırılması gerektiği vurgulanan açıklamada, “Ağır mağduriyet yaşatılan Hacettepe üniversitesi işçileri yalnız ve çaresiz değildir. Konunun başından beri yakından takipçisi olan sendikamız, sorunun çözümü için her türlü demokratik hakkını kullanmaktan çekinmeyecektir” denildi.

Reklam

Önceki Haberler

Merkez Bankası rezervlerinde düşüş sürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt rezervleri 124,1 milyar dolar seviyesine geriledi.

2 Mayıs 2024 17:12

OECD’den Türkiye raporu: Enflasyon beklentileri açıklandı

OECD, Türkiye ekonomisi için 2024 büyüme tahminini yüzde 2,9’dan yüzde 3,4’e yükseltti. OECD, 2024’te enflasyonunun…

2 Mayıs 2024 17:09

Kılıçdaroğlu’nun hapsi isteniyor

Eski CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, AKP'li Erdoğan Bayraktar'a yönelik sözleri nedeniyle yargılandığı davada 2 yıl…

2 Mayıs 2024 14:58

Kızılay’ın Afet Yönetimi Genel Müdürü istifa etti

Kızılay Afet Yönetimi ve İklim Değişikliği Genel Müdürü İbrahim Özer'in istifa ettiği öğrenildi. Maraş depremlerinin…

2 Mayıs 2024 14:53

Erdoğan’dan vekillere sosyal medya tepkisi

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ıstakoz, Maldivler tatili ve Rolex marka saat paylaşımları ile ilgili, "Bir milletvekiline…

2 Mayıs 2024 14:49

TBMM’de kurulan araştırma komisyonu İliç’e gidecek

Erzincan'da işçilere mezar olan felaketin ardından kurulan Meclis Araştırma Komisyonu toplandı. Komisyon Başkanı AKP'li Atay…

2 Mayıs 2024 14:44
Reklam