Galata Kulesi’nde restorasyon adı altında yıkım

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) elinden alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen simge yapı Galata Kulesi’nde restorasyon çalışmasında tarihi yapıya darbeli matkapla zarar verildi.

Galata Kulesi’nde restorasyon adı altında yıkım

Galata Kulesi, geçtiğimiz aylarda Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmişti. Devrin ardından tarihi kuleyi müzeye çevirmek için restorasyon çalışması başlatıldı. Restorasyon çalışması sırasında tarihi kulenin içindeki duvarlarının inşaat aletleri ile yıkılması tepkiye neden oldu.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat tepkisini şu sözlerle ifade etti:

“İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum. Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir”

İBB’DEN SUÇ DUYURUSU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun Twitter hesabından yaptığı paylaşımda suç duyurusunda bulduklarını açıkladı.

Olgun’un açıklaması şu şekilde:

”Galata Kulesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon görünümlü faaliyetlerden yansıyan bu görüntüler içimizi yaktı. İBB olarak sıralı tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.”

GÖRÜNTÜLER BAKAN YARDIMCISINI RAHATSIZ ETMİŞ

Galata Kulesi’ndeki restorasyon sırasında hilti ile yapılan çalışmalar sosyal medyada yayılınca tepki çekti. Görüntüler üzerine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan inceleme başlatıldığını açıkladı.

Demircan, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“Galata Kulesi ile ilgili olarak sosyal medyaya da intikal eden bazı uygulamalar, Bakanlığımızın ilgili birimlerini de rahatsız etmiştir. Kulede büyük oranda bir restorasyon faaliyeti yapılmamakta, daha önce lokanta ve kafeterya olarak kullanılan bölümler ile bu kullanımların gerektirdiği ofis, mutfak gibi yapının orijinal fonksiyonu ile alakası olmayan bölümler ve zamanla izinsiz yapılan bölümler kaldırılmaktadır.

Yapının bir bölümünün seyir mekanı bir bölümünün ise müze olarak düzenlenmesi çalışmaları yürütülmektedir. Hilti ile duvarlarda sıva sökümü yapılması tarafımızca da uygun görülmemekte olup, gereken müdahale yapılmış ve yapı müteahhidinin dikkati çekilerek gereken işlemlerin yapılmasına başlanmıştır.”

BAKAN İLE BAKAN YARDIMCISI TERS DÜŞTÜ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Sosyal medyada ‘Galata Kulesi’nin duvarları yıkılıyor’ şeklindeki iddialar asılsızdır. Yıkılan kısımlar sonradan yapılan, Galata Kulesi’ne zarar veren kısımlardır. Restorasyonda kullanılan yöntemler konusunda ise ilgili firmaya gerekli yaptırım uygulanacaktır.” dedi.

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Galata Kulesi’ndeki restorasyon görüntüsüne ilişkin, “Hilti ile duvarlarda sıva sökümü yapılması tarafımızca da uygun görülmemekte olup, gereken müdahale yapılmış ve yapı müteahhidinin dikkati çekilerek gereken işlemlerin yapılmasına başlanmıştır” açıklamasını yapmıştı.

İYİ-SEN: SORUMLULUĞU İŞÇİLERE YÜKLEYECEKLER!

Galata Kulesi’ndeki yıkım görüntülerine sosyal medya hesabından tepki gösteren İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ali Öztutan, sorumluluğun işçilere yüklenmemesi konusunda uyarıda bulundu. Öztutan ”Kültür ve Turizm Bakanlığı sorumluluğu ana firmaya, ana firma taşerona, taşeron firma da sorumluluğu işçilere yükleyecek. Sonra işçileri işten atıp kamuoyuna sorumluları cezalandırdıkları hikayesini anlatacaklar.” ifadelerine yer verdi.

Öztutan açıklamalarına ”Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı ‘Yapı müteahhitinin dikkati çekilerek gereken işlemlerin yapılmasına başlanmıştır’ açıklamasıyla 1. perdeyi açtı” sözleriyle devam etti.