Hesaplamadaki değişiklik meyvesini verdi: TÜİK'in açıkladığı 'tüketici güveni' 20 puan sıçradı

TÜİK'in dün yaptığı açıklamayla, hesaplamada kullanılan 'işsiz sayısı beklentisi' çıkarılmıştı. Eski hesaplamayla eylülde 200 üzerinden 61,8 olması gereken tüketici güven endeksi, yeni hesapla 82 olarak açıklandı.

Hesaplamadaki değişiklik meyvesini verdi: TÜİK'in açıkladığı 'tüketici güveni' 20 puan sıçradı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) “tüketici güven endeksi” hesaplamasında dün duyurduğu değişiklik sonrasında endekste ciddi bir yükseliş görüldü. TÜİK, tüketici güven endeksi hesaplama yönteminden ‘işsiz sayısı beklentisi’ni çıkarmıştı.

TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, eylül ayında bir önceki aya göre %3,2 oranında arttı. Ağustos ayında 79,4 olan endeks, Eylül ayında 82,0 oldu.

DEĞİŞİKLİK ÖNCESİ DURUMA GÖRE EYLÜL AYI ENDEKSİ 61.8

Hesaplama değişikliği öncesi duruma göre hesaplanan tüketici güven endeksi ise, eylül ayında bir önceki aya göre %3,7 oranında arttı; Ağustos ayında 59,6 olan endeks, Eylül ayında 61,8 oldu.

100’DEN KÜÇÜK OLMASI KÖTÜMSER DURUM

Aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimleri ölçülüyor.

Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

İŞSİZ SAYISI VE TASARRUF ENDEKSLERİ ÇIKARILDI

TÜİK, “tüketici güven endeksi” hesaplamasında kullandığı dört alt endeksten ikisi olan “işsiz sayısı beklentisi” ve “tasarruf etme ihtimalini” hesaplamadan çıkardı.