Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) hazırladığı Küresel Haklar Endeksi 2020 Raporu’na göre çalışan insanlar için en kötü 10 ülke arasında Türkiye de yer aldı.
Her yıl Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) konferansı sırasında özel bir toplantıyla tanıtılan rapor, bu yıl Covid-19 nedeniyle iptal edildiği için rapor dijital bir etkinlikle kamuoyuyla paylaşıldı.
İşçilerin ve sendikaların karşılaştığı hak ihlallerinin dünya ölçeğinde bir analizini içeren raporda 144 ülkenin incelemesi bulunuyor.
İçinde Türkiye’nin de bulunduğu işçiler için en kötü 10 ülke listesi şöyle: Bangladeş, Brezilya, Filipinler, Hindistan, Honduras, Kazakistan, Kolombiya, Mısır, Türkiye ve Zimbabwe.
Rapora göre sendikaların faaliyetlerini engelleyen ülke sayısı 2020’de 86’dan 89’a yükseldi. Bu yıl içinde pek çok ülkede grev ve toplu pazarlık hakkı ihlal edildi. Yeni sendikaların kurulması ve sendikaların yetki alması zorlaştırıldı. İşçiler ve sendikacılar tutuklandı hatta öldürüldü. İfade özgürlüğü ihlal edildi.
Rapora göre
Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde, sendikacılara ve işçilere dönük keyfi gözaltı ve kovuşturmaların arttığına, ifade özgürlüğünün kısıtlandığına, işçi eylemlerine dönük polis şiddetinin arttığına, işçilerin sendikalaşma girişimlerinin hükümet ve işverenler tarafından engellendiğine dikkat çekildi.
Türkiye için “Sendikacılar için dünyanın en düşman ülkelerinden biri olmaya devam etti” yorumu yapılan raporda, Türkiye’de işçi haklarının güvence altında olmadığı ve sendika üyelerinin işten çıkartıldığı vurgulanırken şöyle denildi:
“2016’daki darbe girişiminden bu yana, Türkiye hükümeti sivil özgürlükleri ciddi şekilde kısıtladı ve özellikle kamu sektöründe bağımsız sendikalara zarar verdi.
Korku ortamında ve sürekli misilleme tehdidi altında, işçiler sendikalaşma ve sendika kurma mücadelesi verirken, işverenler sendika avı uygulamalarına katılarak bu girişimleri caydırdı.”
Türkiye’de hükümetin sendikalara yönelik hasmane tutumunu sürdürüldüğü ve patronların ayrımcılık ve işten atmalar yoluyla sendika faaliyetlerini engellemeye çalıştığına dikkat çekilde raporda, Aliağa Belediyesi’nde işçilerin işten atılması, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’na ve KESK üyelerine açılan davalar, DİSK İletişim Dairesi Müdürü Umar Karatepe’nin gözaltına alınması gibi konular yaşanan hukuksuzlara örnek gösterildi.
Bu haber en son değiştirildi 18 Haziran 2020 22:07 22:07
Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetinin davasında abla Selma Ateş’e saldırıyı azmettiren Servet Bozkurt,…
Ali Yerlikaya bakanlığının bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Muhalefet milletvekilleri kadın cinayetleri ve KADES uygulamasına…
AKP’li İzmir Menemen Belediyesi’nin 2023’te bir ay içinde 40’a yakın konser ve etkinlik yaptığı ortaya…
ABD'de Biden'ın Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füzelerini kullanma iznini vermesi sonrasında Cumhuriyetçilerden sert tepki geldi.…
15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Kızılay’a satışı gerçekleştirilen ve değeri yaklaşık 100 Milyon TL olan…
Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni kitabında Donald Trump’ın baş başa görüşmede Trump’ın kendisine Doğu…