Kuran kursunda çıkan ve 6 çocuğun öldüğü yangında müftüye de dava açıldı

Diyarbakır Kulp'taki Karaağaç Köyü Kuran Kursu’nda 1 Aralık 2015'te çıkan ve 6 çocuğun ölümüne yol açan yangınla ilgili olarak yeni bir dava açıldı.

Kuran kursunda çıkan ve 6 çocuğun öldüğü yangında müftüye de dava açıldı

Diyarbakır’da Kulp Müftülüğü’ne bağlı yatılı olmayan Karaağaç Köyü Kuran Kursu’nda 6 çocuğun yanarak öldüğü, 6 çocuğun da yaralandığı yangından 5 yıl sonra dönemin Kulp Müftüsü Selahattin Özçelik hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Kulp Kaymakamlığı’nın soruşturma izni vermediği Özçelik hakkında ancak mahkeme kararıyla soruşturma açılmıştı.

Diyarbakır’’da Kulp Müftülüğü’ne bağlı faaliyet gösteren Karaağaç Köyü Kuran Kursu’nda 1 Aralık 2015’te elektrikli sobadan kaynaklanan yangında kursta yatılı kalan Nur Muhammed Bayka, Mehmet Bingöl, Suat Çankaya, Serhat Sancar, Şahin Kahraman ve Sabahattin Altun isimli çocuklar ölmüş, 6 çocuk da yaralanmıştı. Yangını söndürmek için binaya gelen Kuran Kursu öğreticisi Abdullah Taş ifadesinde, karşılaştığı manzara için şunları söylemişti “Yangın sönünce öğrencilerimizin cesetlerinin balkon kapısının kenarında üst üste olduğunu fark ettik. Odada yanmayan sadece demirler kalmıştı.”

Gazete Duvar’dan Deniz Tekin imzalı habere göre soruşturma sürecinde rapor istenen Akdeniz Üniversitesi’nden uzman heyetin hazırladığı bilirkişi raporuyla olaydaki ihmaller zinciri gün yüzüne çıkmıştı. Raporda, kurs binasının İmar Kanunu’na aykırı bir şekilde köy sakinleri tarafından 2011 yılında imece usulüyle inşa edildiği, Kulp Müftülüğü’nün, binanın 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında hizmete açılmasının uygun olduğuna karar verdiği belirtildi. Dönemin Kulp Müftüsü Selahattin Özçelik’in yangından 15 gün önce 16 Kasım 2015’te, kursta denetimlerde bulunarak, yatılı eğitim verilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı’na başvurduğu tespit edildi.

ÖĞRENCİLERİN YATILI OLARAK KALMASINA İZİN VERİLMİŞ

Raporda, binada kaçak elektrik kullanıldığı, binanın kalorifer sisteminin yetersiz olduğu, kursun fiziki şartlarının fen ve sağlık kurallarına uygun hale getirilmeden öğrencilerin yatılı olarak kalmasına izin verildiği vurgulandı. Rapora göre, olayın meydana gelmesinde Kuran Kursu’nun öğretici ve yöneticisi Faruk Işık’ın ‘1. derecede asli kusurlu’, binanın elektrik tesisatını yapan şahıs/firma ile Köy Muhtarlık Heyeti’nin ‘2. derecede tali kusurlu’ olduğu ileri sürüldü. Binayı yangından 15 gün önce denetleyen dönemin Kulp İlçe Müftüsü’nün ise herhangi bir kusurunun olmadığı iddia edildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, bilirkişi raporu doğrultusunda iddianame hazırlayarak Kuran kursu öğreticisi Faruk Işık ve köy muhtarı Özcan Ceylan hakkında, “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” ve “Görevi kötüye kullanma” suçlarından 3’er yıldan 18’er yıl hapis ile cezalandırılmasını istedi. Kurs binasını yapan Köy İhtiyar Heyeti üyeleri Abdullah Cengiz, Hanifi Dizmen, Hiyasettin Bartar ve Sebahattin Çankaya’nın ise “Taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapsi istendi. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, sanıklar üzerine atılı suçlamayı reddetti.

Müşteki avukatlarının bilirkişi raporuna yaptığı itiraz üzerine yargılamaya bakan mahkeme, 2018 yılında olayla ilgili yeni bir bilirkişi istedi. Elektrik, iş güvenliği ve hukuk konularında uzman olan üç kişilik heyet 2018 yılında yeni bir rapor hazırlayarak mahkemeye gönderdi. Raporda, 4 yıl boyunca Kuran Kursu olarak hizmet veren binanın elektrik aboneliğinin yapılmadığı, kaçak elektrik kullanıldığı ve yangından korunmaya yönelik hiçbir önlemin alınmadığına dikkat çekildi.

“YANGIN GÜVENLİĞİNDEN MÜFTÜ SORUMLU”

Raporda, Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğe göre binanın yangın güvenliğinden Kulp Müftüsü Özçelik’in sorumlu olduğuna işaret edildi. Raporda, binada iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasına yönelik gerekli önlemlerin alınmadığı, risk değerlendirmesi yapılmadığı, yurt binasının denetlenmediği belirtilerek, Kulp İlçe Müftülüğü’nün kusuru ve sorumluluğu olduğu ifade edildi. Kurs yöneticisi sanık Faruk Işık’ın henüz yatılılık ruhsatı alınmamış bir kursa, resmi kayıtları olmayan öğrenci aldığı, iş sağlığı ve güvenliği konusunda herhangi bir temel eğitimden geçtiğine dair dosyada bir belge bulunmadığı belirtildi.

Bilirkişi raporunun sonuç bölümünde, olay günü görevde olan Kulp İlçe Müftüsü Selahattin Özçelik’in yangının meydana geldiği binanın sorumlusu olarak ‘asli kusurlu’, Faruk Işık’ın ise ‘tali kusurlu’ olduğunun tespitine yer verildi. Köy muhtarı, ihtiyar heyeti ve binanın elektrik tesisatını yapan firmanın ise kusurlarının olmadığı belirtildi.