Kuzey Kıbrıs'ta havacılık çalışanları grev başlattı
6 sendika, ülkeye girişlerde yapılan PCR sonuçları çıkana kadar yolcuların yolcuların karantinaya alınması yönündeki taleplerinin karşılanmaması nedeniyle bugün saat 13.00’ten 24.00’e kadar sürecek grev başlattı.
Kuzey Kıbrıs’ta ülkeye giriş çıkış noktalarında örgütlü 6 sendikadan Hükümet’e, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin yurt dışından gelen kişilere 7 gün karantina uygulanması tavsiyesini uygulamaya koyması için üç gün süre vermişti. Sendikalar, bu çağrıya uyulmaması halinde 27 Temmuz Pazartesi’den itibaren halkı korumak adına, örgütlü bulundukları yolcu giriş noktalarında grev dahil her türlü yasal eylem hakkını kullanacaklarını bildirmişti.
Sendikalar belirtilen süre içinde konuyla ilgili somut bir adım atılmaması üzerine greve başladı.
Grevi hayata geçiren Güç-Sen, Kamu-Sen, KTAMS, Kamu-İş, Liman-Sen, Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası bugün Ercan Devlet Havalimanı önünde basın açıklaması yaptı. Sendikalar adına konuşma yapan KTAMS Başkanı Güven Bengihan, hükümetin ülkeye girişlerle ilgili toplum sağlığını riske atan kararlar ürettiğini savunarak, bunlardan vazgeçmesini talep etti.
Kuzey Kıbrıs merkezli haber sitesi BRTK.NET’in haberine göre, Hükümet’e toplum sağlığını güvenceye alacak kararlar üretmesi çağrısında bulunan Bengihan, Sağlık Bakanlığı’nı da Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nın verdiği yetki kullanmaya davet etti.
Sendikaların niyetinin ülkeyi kapatmak olmadığına vurgu yapan Bengihan, “Bizim talebimiz yeniden kapanmamak için gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Ülkeye girişlerin sağlıklı ve kontrollü olmasıdır” dedi. Pandemi nedeniyle yaşanan ekonomik sorunlara işaret eden Bengihan, “Kapanan işletmelerin, özel sektörün yaşadığı sıkıntıların, emekçilerin açlığa terk edildiğinin bilincindeyiz. Sağlık ve ekonomi birbirinden ayrılamaz” dedi.
Kıbrıs Türk Otelciler Birliği’nin yaptığı bir açıklamaya atıfta bulunan Bengihan, sağlık altyapısının ve pandemi hastanesinin hazır olmamasının, tüm kesimlerde güven eksikliğine yol açtığını, huzursuzluk yarattığını savundu.
Bakanlar Kurulu’nun 5 Temmuz tarihinde aldığı, Bulaşıcı Hastalıklar Yasası çerçevesinde COVID-19’un tehlikeli bulaşıcı hastalık ilan edilmesi ve önlem ve tedbirleri belirleme yetkisinin Sağlık Bakanlığı’na verilmesine yönelik kararları anımsatan Bengihan, giriş çıkışlara yönelik kararların yasa kapsamında alınması gerektiğini belirtti.
Taleplerinin kapanma olmadığını, bir kez daha kapanmamak için PCR sonucu çıkana kadar ülkeye gelenlerin karantinaya alınması olduğunu söyleyen Bengihan, bu kararların Bulaşıcı Hastalıklar Komitesi’nin kararları olduğunu, bu kararları hükümetin savunması gerekirken sendikaların savunmak zorunda kaldığını ifade etti.