LC Waikiki'yi işçisi anlattı: Bitmeyen tempo, tükenen hayatlar
HABER MERKEZİ
Türkiye’nin en büyük hazır giyim firması LC Waikiki’de üretim, dağıtım ve satış kısmında yer alan işçilerin sorunları uzun süredir kamuoyunda yer buluyor. Uzun çalışma saatleri, süreklileşmiş fazla mesai, düşük ücretler ve meslek hastalıklarının sık sık gözlemlendiğine ilişkin iddiaların olduğu firmada, bir kez daha ücretsiz izin uygulaması devrede. İşçiler bir hafta çalışıp, bir ücretsiz izne gönderileceğinin bilgisini alırken, sigortaları eksik yatacak. Sınıf Tavrı ile iletişim kurum işçiler, durumdan şikayetçi.
Capital 500’e göre Türkiye’nin en büyük hazır giyim firması olan, 2019 yılı verilerine göre 22 milyar 600 milyon TL’lik ciro yapan firmanın, 47 binden fazla çalışanı bulunuyor. Tekstil sektörünün büyük tekelleri arasında yer alan Waikiki’nin durumunu işçiler durumunu anlattı. İşçilerin iş güvencesi için isimlerini yayınlamadan okurlarımızla paylaşıyoruz.
Manifesto: Pandemiyle birlikte işler değişti mi? Çalışma koşullarınız genel olarak nasıl?
LC Waikiki işçisi: Pandemi etkiledi. Zaten iş yükümüz fazlaydı ama şimdi kuralsızlık kural oldu. Geçtiğimiz Mart ayından bu yana sürekli zorunlu mesaiye bıraktılar. Özellikle iki bayram arası sürekli mesai. Bayramda bile zorunlu mesaiye bırakılıyoruz.
Katılmayanlara tutanak tutup, aylık primlerini kestiler. Gece vardiyasıni bile iki hafta yapıp pazar günü zorunlu mesaiye çağırdılar. 1 Mayıs, 23 Nisan, 19 Mayıs kısaca bütün resmi tatillerde bile zorunlu mesaiye çağırıp, gelmeyenlere tutanak tutup paralarını kesintiler Sürekli performans istiyorlar. Bizim bölümde internet depo da sürekli mesai var mesela hiç bitmez. İki insanın yaptığı işi bir insana yaptırıyorlar.
Manifesto: Peki bu durum hep böyle miydi? İşçilerin genel sorunları neler?
LC Waikiki işçisi: Açıkçası bu durum hep böyleydi. İnsanları birbiri ile yarıştırıyorlar. Çok fazla sağlık sorunu olan, bel ve boyun fıtığı olan insanlar var. Bu insanlar gene de çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor.
Şunu da söyleyeyim burada çalışan insanın hiçbir şekilde sosyal hayatı yok. Her şey yöneticilerin iki dudağı arasında. 12 saat çalışıyoruz evimize gelene kadar 13 saat oluyor. Ailemize çocuklarımıza zaman ayıramıyoruz. Beyaz yaka dışında burada çalışan hiçbir depo elemanına saygı duymuyorlar.
Kendileriyle temasa geçen işçilerin sorunlarını çözmek için mücadele edeceğini duyuran Sınıf Tavrı üyeleri, bölgede tekstil işçilerinin ve depo emekçilerinin büyük sorunlarının olduğunu bildiklerini belirtirken, “en büyük sorun örgütsüzlük, bunu değiştireceğiz. LC Waikiki işçisi için de değişimi yaratacak tek şey örgütlü güçleri olacak.” açıklamasını yaptılar.
Burjuvanın "satıcı ruhu" diline ve davranışlarına işlemiştir; tüm ilişkilerini iş terimleriyle ve ekonomik kategorilerle açıklamaktadır.…
İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.
Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…