Macron ve Lavrov Türkiye'nin Suriyeli cihatçıları Karabağ'a gönderdiğini açıkladı

Türkiye'nin Karabağ'a Suriyeli ve Libyalı cihatçıları taşıdığına dair haberlerin ardından Rusya ve Fransa'dan da ilk defa doğrudan bu konuda Türkiye'yi suçlayan açıklamalar, peş peşe geldi.

Macron ve Lavrov Türkiye'nin Suriyeli cihatçıları Karabağ'a gönderdiğini açıkladı

Ermenistan’ın suçlamasının ardından uluslararası saygın medya kurumlarının da Türkiye’nin Karabağ’a Suriye ve Libya’dan cihatçıları transfer ettiğine dair haberleri gündemde. Rusya ve Fransa’dan da ilk defa doğrudan bu konuda Türkiye’yi suçlayan açıklamalar, peş peşe geldi.

AB Liderler Zirvesi öncesi konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye’de cihatçı gruplardan ayrılan savaşçıların Gaziantep’ten geçerek Dağlık Karabağ’da cepheye katılmak üzere yola çıktıklarına dair ellerinde güçlü kanıtlar olduğunu söyledi.

“Dağlık Karabağ’daki Suriyeli cihatçılar meselesi ‘oyunu değiştiren’ çok ciddi bir gerçek” diyen Macron, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün elimize geçen kesin bilgilere göre, cihatçı gruplara bağlı Suriyeli savaşçılar, Gaziantep üzerinden Karabağ’da cepheye katılmak üzere yola çıktı. Bu sonuçları değiştirecek çok büyük bir yeni gelişme. Önümüzdeki saatlerde Avrupa Konseyi’nde konuşacağız. Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump’la elimizdeki bilgiler hakkında görüşüyoruz.”

Daha önce Ankara’ya, “Azerbaycan için gönderdiğiniz cihatçıları not ettik” mesajı veren Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da, cihatçı transferinin kabul edilemez olduğu yolunda bir açıklama yaptı.

Rus Dışişlerinin paylaştığı bilgi notuna göre, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’yu arayan Lavrov, “Başka bölgelerden -Dağlık Karabağ bölgesindeki- çatışmalara yasa dışı silahlı oluşumların savaşçılarının katılımı kabul edilemez” dedi.

Öte yandan Lavrov’dan önce de Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’dan benzer bir açıklama geldi.

Sputnik’in aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Karabağ’a paralı askerlerin gönderildiğine ilişkin istihbarat servisleri üstünden ellerine bir bilgi geçip geçmediği sorusa “Elimizde bu bilgiler mevcut” şeklinde yanıt verdi.

Zaharova, Suriye ve Libya’daki birtakım militanların para karşılığında Karabağ’a savaşmaya gönderildiğine dair haberlerin pek çok gazete ile sosyal medyada da yer aldığı hatırlatarak, “Ancak Rusya Dışişleri’nin internet sitesinde dün yayınlanan gibi bir açıklama yaparken tabii ki de elimizde kendi bilgilerimiz mevcuttu” ifadesini kullandı.

Dün Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye ve Libya’daki yasadışı silahlı gruplarda yer alan militanların Karabağ’daki çatışma alanına gönderildiği bilgilerini büyük bir endişeyle karşıladıkları açıklamasını yapmıştı.