mmo-gucunuzu-cinayeti-gordum-diyenlere-degil-cinayet-isleyenlere-karsi-kullanin
Önceki gün Ankara’da iş cinayetlerine ilişkin rapor açıklamak isteyen İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi üyelerinin gözaltına alındığı saatlerde İstanbul’da sepetli vinç devrilmesi sonucu iki işçinin hayatını kaybetmesi üzerine Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne Makina Mühendisleri Odası “Gücünüzü ‘cinayeti gördüm’ diyenlere değil, cinayet işleyenlere karşı gösterin!” başlıklı bir basın açıklaması yaptı.
Yazılı açıklama yapan Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, İSİG Meclisi üyelerinin gözaltına alındığı saatlerde, İstanbul Hadımköy’de 2 işçinin iş cinayetinde hayatını kaybettiğini de duyurdu. Yener’in verdiği bilgilere göre işçiler, üzerinde bulundukları sepet monte edilmiş vincin devrilmesi sonucu yaşamını yitirdi.
Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yener’in açıklamasından satırbaşları şu şekilde:
Dünkü olayın görüntüleri incelediğinde görülmektedir ki; Daha önce yaşanan benzeri kazalarda olduğu gibi, kullanılan araç mobil vinç olarak bilinen bir ekipmandır. Oysa mobil vinçler, yük kaldırma amacıyla tasarımlanan ekipmanlar olup çalışanların yüksekte çalışmasına uygun ekipmanlar değildir. Ülkemizde ise yaygın olarak vince sepet takılarak işçilerin yüksekte çalışmasında kullanılmaktadır. Kısaca, yüksekte çalışma yapmak amacıyla mobil vinç, forklift vb. ekipmanlar değil yükseltilebilir seyyar iş platformunun kullanılması gerekmektedir.
Mevcut durumda vinçlerin ayakları düzgün şekilde kurulmamakta ve devrilmeyi önleyici moment sınırlayıcı sistem devreye girmemektedir. Yükseltilebilir seyyar iş platformlarının devrilmemesi için denge ayaklarının düzgün kurulması, ayaklarının güvenli kurulmadan sepetin yükseltilmemesi, beyan (kaldırılacak, taşınacak yük) kapasite sınırlayıcılarının çalışır durumda olması gerekmektedir. Aynı zamanda hidrolik sistem ve konstürksiyonda herhangi bir deformasyon olmamalıdır.
Diğer yandan bir iş ekipmanının güvenli çalışmasını sağlamak amacıyla periyodik kontroller ve bakımları mutlaka yapılmalıdır. Fakat işçi sağlığı iş güvenliği alanının ticarileştirilmesi sonrasında periyodik kontrol yapmadan belge düzenlenmektedir. Oysa periyodik kontroller dâhil tüm mühendislik disiplinlerinde yapılan işin TMMOB’ye bağlı meslek odalarınca denetimi esas olmalıdır.
Yıllardır kazalar olmakta, insanlar hayatını kaybetmektedir. Kazaların teknik nedenlerine baktığımızda, hep birbirinin benzeri ve tekrarı olduğunu görüyoruz. Önlenebilir kazalarda her gün 5 kişi hayatını kaybetmekte ve işyerleri denetlenmemektedir.
İSİG yönünden denetim yapan müfettiş sayısı ise 420’dir. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığının 2018 Yılı Faaliyet Raporuna göre; 2018 yılında İSİG yönünden yapılan denetim sayısı 12.649, yani bir yıl boyunca müfettiş başına düşen denetim sayısı 30’dur. Yıllardır ofislerinde oturtulan müfettişler 2020 yılında da ofislerde oturtulmaktadır.
MMO tarafından ‘iş kazası’ ölümlerinin önlenmesi için yapılan öneriler şu şekilde
İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.
Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…
Trabzon'da CHP Gençlik Kolları tarafından Ekrem İmamoğlu'na yönelik imza kampanyası için kurulan standa bıçaklı saldırı…