Pompeo'nun telefon trafiği: Çin, İngiltere, Almanya...

Pompeo meşru olduğunu deklare ettiği suikasta dair Çin, İngiltere ve Almanya ile görüştü.

Pompeo'nun telefon trafiği: Çin, İngiltere, Almanya...

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’ye ABD tarafından yapılan suikastın ardından ABD tarafından ‘diplomasi’ zorlanmaya devam ediyor.

Dışişleri Bakanı Pompeo, bir yandan saldırının meşruiyetini dile getirirken öte yandan telefon trafiğini de hızlandırdı. Pompeo meşru olduğunu deklare ettiği suikasta dair Çin, İngiltere ve Almanya ile görüştü.

Twitter üzerinden 3 ayrı tweet atan Pompeo, “İran’la gerilimi azaltmaya hala bağlı olduklarını” ifade etti.

Pompeo, “Bugün ABD Bakanı Donald Trump’ın Amerikalıların hayatına yönelik acil tehditlere yanıt olarak Süleymani’yi ortadan kaldırma kararını ele almak için Çin Politbüro üyesi Yang Jiechi’yle konuştum. Gerilimi azaltma taahhüdümüzü yineledim” diye yazdı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab’la da konuştuğunu belirten ABD’li bakan, “Dominic Raab’la Kasım Süleymani’yi ortadan kaldırmak için savunma amaçlı yaptığımızı eylem kararını konuştuk. Müttefiklerimizin İran Kudüs Gücü’nün oluşturduğu tehditlerinin farkında oldukları için minnettarım. ABD, hala gerilimi azaltma taahhüdüne bağlı” ifadelerini kullandı.

Pompeo, son paylaşımında ise Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’le konuştuğunu belirterek, “Almanya da İran rejiminin devam eden askeri provokasyonlarından endişe duyuyor. ABD, hala gerilimi azaltma taahhüdüne bağlı” diye tekrarladı.

Öte yandan, İsviçre Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin İsviçreli diplomat üzerinden Süleymani’nin ölümüyle ilgili İran’a bir mesaj ilettiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Maslahatgüzar, İran’ın tavrıyla ilgili bilgilendirildi ve karşılığında ABD’nin mesajını İran’a iletti” ifadelerini kullanıldı.

İran’da diplomatik misyonu bulunmayan ABD ülkede İsviçre üzerinden temsil ediliyor.