Resmi işsizlik rakamlarının genelde yüzde 14’leri, gençlikte ise yüzde 25’leri bulduğu Türkiye’de iktidarın yayın organları çözümü patronları rahatlatacak adımlarda buldu.
AKP’nin “düşünce” kuruluşu SETA’nın Ekonomi Araştırmaları Direktörü Nurullah Gür, bugün (12 Ocak 2020) Sabah gazetesinde kalemealdığı “İstihdamı paylaşmak” başlıklı yazısında işsizliği azaltmak için bölgesel asgari ücret, kısmi süreli iş modeli ve ek istihdam için “gereksiz” dediği maliyet kalemlerinin düşürülmesini önerdi.
Bu uygulamaların “yararının” görülmesi için pilot bölgelerde hayata geçirilebileceğini söyleyen yandaş yazar, geçişte oluşabilecek maliyet artışlarının kamu tarafından karşılanmasını isterken “Bazı durumlarda çalışanları gereğinden fazla koruyan yasal düzenlemeler esnetilerek de şirketlerin yeni istihdam modeline pozitif yaklaşmaları sağlanabilir.” ifadelerini de kullandı.
Gür’ün yazısından ilgili bölümler şöyle:
“Türkiye’de işsizliği kalıcı şekilde azaltmak için kanuni çalışma sürelerin düşürmek, asgari ücretleri saatlik ve bölgesel bazda belirlemek, ek istihdam yaratmanın önündeki gereksiz maliyet kalemlerini aşağıya çekmek ve kısmı süreli işlerin yaygınlık kazanmasına yönelik esnek düzenlemeleri hayata geçirmek gerekiyor.
***
Bu istihdam uygulamalarının hem çalışanlar hem de işverenlerin lehine olacağını göstermek için şirket ve bölge bazında pilot uygulamalar gerçekleştirilebilir. Geçiş aşamasında şirketler üzerinde oluşabilecek ilave maliyet artışının bir kısmı kamu tarafından finanse edilebilir. Bazı durumlarda çalışanları gereğinden fazla koruyan yasal düzenlemeler esnetilerek de şirketlerin yeni istihdam modeline pozitif yaklaşmaları sağlanabilir.”
Bu haber en son değiştirildi 13 Ocak 2020 09:07 09:07
Antep’te bulunan Ecoplast fabrikasında çalışan işçi Cüneyt Tişkaya boykot çağrısını paylaştığı için işten çıkarıldı.
Sosyal medyadan boykota destek veren oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu dahil 11 kişi gözaltına alınmıştı.. Saraçhane…
ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin 185 ülke için yüzde 1o ile yüzde 50 arasında gümrük…
Sosyal medyadan boykota destek veren oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu dahil 11 kişi gözaltına alınarak emniyete…
TRT, boykot çağrısına destek verdikleri gerekçesiyle kanallarındaki dizilerde rol alan sanatçıları projelerden çıkartmaya devam ediyor.
ODTÜ öğrencileri, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasına karşı başlatılan eylemlerde uğradıkları şiddet ve gözaltılarla…