Reklam
Kategoriler: İç Açı

Sağlık Bakanı Koca: Virüsün bize gelme durumu her an olabilir

Reklam

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ve alınan tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

“İRANLI KİMSEYİ ALMIYORUZ”

”Dün için bahsettiğimiz uçağın gelişi Ankara’ya planlanmamıştı normalde İstanbul seferiydi. Çin’de enfeksiyonun kaynağı Wuhan kentiydi. İran’da ise Kum ve Meşed bölgesi. Bu süreçte Türkiye’ye getirilmemesi gelmemeleri özel bir yaklaşımla Wuhan’dan getirdiğimiz yolcularımız gibi getirme noktasında yaklaşımımız oldu. İranlı hiç kimseyi almıyoruz bu süreçte. Şu an Çin’den Wuhan dışından gelebilecek olanlarla ilgili 14 günlük gözlem uyguluyoruz.

Sınırda da gelenler olduğunda biz cuma gününden itibaren Kum ve Meşed geçmişi olanları özel karantinaya aldık. 23 kişi alınmış oldu 28 kişiye de geri çevirdik sınırlarımızdan almadık. İranlılar için söylüyorum. Uçağı niye Ankara’ya çevirdik? Hastanemizin hazır olması. İstanbul’da da hazırlıklarımız tamamdı. Daha önce de personelimizin deneyiminin varlığı Ankara’yı daha uygun gördük.’

”ÇİN VE İRAN’A UĞRAYANLARI 14 GÜN GÖZETİM ALTINA ALIYORUZ”

Bütün hazırlıklarımız var. Yapılması gereken ne ise her noktada hazırız. İlk günden itibaren bütün illerde referans hastaneleri oluşturduk. Termal kamera ile ateşi yüksek olan vakayı görmek Wuhan’dan gelen uçuşlar durduruldu. Başka ülkeler üzerinden gelenleri her gün Çin’e uğrayan herkesi 14 gün gözetim altına alıyoruz. Son 14 gün içinde İran’a uğramış kişiler oldu. İran ile ilgili pazar günü kapattık. Sınırdan içeri girenleri önlememiz gerekiyor. Cuma gününden itibaren pazar gününe kadar o süreçte 28 kişiyi geri gönderdik.

“TİPİ BİLİNMİYOR”

Şu an bildiğimiz 6 alt grubu var. SARS da bir corona virüs tipiydi. Bu virüs mutasyona uğradığı için tipi, yayılımı konusu bilinmiyor. Her geçen gün yeni bir bilgi ile karşılaşmış oluyoruz. Yeni corona virüs denmişti. DSÖ Kovid-19 dedi. İranlı mevkidaşımla görüştüğümde kaynağın Kum olduğu, Çin kaynaklı gelişlerle salgının ulaştığını söyledi.

“ÇOK HAZIRLIKLIYIZ”

Bugün itibariyle hiçbir yolcunun sonucunun negatif olduğunu, corona virüs hastası olmadığını söyleyebiliriz. Belli aralıklarla takibi olacak. Ateş falan yakın takip ediliyor olacak. Her biri ayrı bir odada… Kuluçka döneminde negatif çıkabilir, süreçte pozitif olabilir… Kum, Meşet geçmişi, yaş durumu göz önüne alınarak her hasta için risk analizi yapılacak. Gerektiğinde 14 güne kadar gözlem altında tutulabilecek, 14 günü gerektiğinde evde de tamamlamak gibi bir yaklaşım gelebilir. Biz ne kadar geciktirebilirsek Türkiye için iyi olacağını biliyoruz. Olduğunda alınması gereken tedbirleri almakta çok hazırlıklıyız.

“KİŞİSEL HİJYEN”

Bu enfeksiyon grip gibi bulaşıyor. Şu dönemde kişisel hijyen çok önemli. Elleri yıkamak, tek kullanımlık mendil kullanın, ellerinizi yıkayın, bir metreden daha yakın mesafede olunmaması gerektiği, gripli olanların maske kullanması gerektiği, beslenmenin önemli olduğunu, ev ortamında da bulunduğu ortamın havalandırılmasının önemli olduğunu… Ocak ayının ilk dönemine göre hasta sayısında azalma görülüyor.

“RİSK HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

Bize de gelme durumu her an olabilir. Komşumuz İran’da ciddi bir salgın var. Sınırımızdan içeri girmemesi noktasında gayret içindeyiz. Etrafımızda her geçen gün artıyor, ülke bu anlamda risk altında.”

Reklam

Önceki Haberler

Quo Vadis, CHP?

"Ekonomik kriz, iktidarı paralize etmiş durumda. 2023 vizyonu adıyla ambalajlanan Yeni Türkiye söylemi de son…

9 Mayıs 2024 12:43

Laiklik Meclisi, Nisan ayı laiklik ihlalleri raporunu yayımlandı

Laiklik Meclisi tarafından her ay düzenli olarak hazırlanan 'laiklik ihlalleri raporu' Nisan ayı için yayımlandı.…

8 Mayıs 2024 17:55

Slovakya Başbakanı Fico: Avrupa Birliği, Ukrayna konusunda anlamlı bir çözüm planı sunamıyor

Slovakya Başbakanı Fico yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Ukrayna konusunda anlamlı bir çözüm planı sunamadığı belirterek…

8 Mayıs 2024 16:59

Kayyum bürokratlarına çifte maaş: Misafirhane otel olmuş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyumlar döneminde il dışından atanan ve kentte ''ithal bürokrat'' olarak alınan bazı…

8 Mayıs 2024 16:53

Yargıtay Başkanı seçiminin 35’inci turunda da sonuç çıkmadı

Yargıtay Başkanlığı için bugün yapılan seçimin 35'inci turundan da sonuç alınamadı. Seçimlere, 13 Mayıs Pazartesi…

8 Mayıs 2024 16:48

Purmo işçileri TİS görüşmelerinin sonuçsuz kalmasıyla greve çıktı

Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye işçiler, toplu sözleşme görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından İzmir Kemalpaşa’da yer alan…

8 Mayıs 2024 16:45
Reklam