Reklam
Kategoriler: İç Açı

Tarihi bölgede taş ocağı izni: Bu kez de Osmanlı Ocakları Başkanına verildi

Reklam

ÇED Raporu gerek görülmeden onay verilen ve 1900 ağacın kesilmesine neden olacak ocaklardan birinin Osmanlı Ocakları İlçe Başkanı Edip Basınç’a ait olduğu iddia edildi.

Mardin Savur’da tarihi mağaraların bulunduğu alanda 4 yeni taş ocağı açılacak. ÇED Raporu’na gerek görülmeden onay verilen ve 1900 ağacın kesilmesine neden olacak ocaklardan birinin Osmanlı Ocakları İlçe Başkanı Edip Basınç’a ait olduğu iler sürüldü.

Mardin’in Savur ilçesinde faaliyet gösteren taş ve mermer ocaklarına yenileri eklenecek. Bölgede şu an Devlet Su İşleri (DSİ) 10’uncu Bölge Müdürlüğü’nün 2, Nazmi Kavak’ın 2, Abdulhakim Sağlam’ın bir ve Azimsan Yapı Hayvancılık, Madencilik Sanayi Ticaret ve LTD. ŞTİ.’ne ait bir taş ve mermer ocağı bulunuyor.

Uzun yıllardır ormanlık alanda faaliyet yürüten ocaklara 4 tane daha eklenecek. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yılın Temmuz ayından 4 ocağa ilişkin verilen “Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu gerekli değildir” kararı Urfa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan onay aldı.

ORMANLIK ALANDA AĞAÇ BULUNAMADI RAPORU

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre ocaklardan birinin Alaattin Çetin’e, birisinin Çalık Petrol Arama Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne, birisinin Zeki Cengiz’e ve bir diğerinin de Osmanlı Ocakları Savur İlçe Başkanı olan Edip Basınç tarafından açılacağı iddia edildi.

Söz konusu ocaklardan 3’ü, diğer ocaklar gibi ormanlık alanda faaliyete girecek. Osmanlı Ocakları Savur İlçe Başkanı Edip Basınç adına kayıtlı olan ocağın ise, ormanlık alanın yanı sıra tarihi mağaralar ve yerleşim yerlerinin olduğu bölgede faaliyete gireceği öğrenildi. Savur’a bağlı Harisî (Kayatepe) Mahallesi’nde açılacak olan proje için hazırlanan ÇED raporunda çelişkili ifadeler yer aldı. Raporun 55’inci sayfasında, taş ve mermer ocağının faaliyet alanı olarak belirlenen 24.21 hektarlık alanla ilgili, “Çalı ve ağaç formunda bitkiler bulunmamaktadır” ifadesi yer aldı. Raporun 83’üncü sayfasında ise, 24.21 hektarlık alanın ormanlık alanda olduğu, bölgede bin 900 ağacın projeden etkileneceği kaydedildi.

Bölge sakinleri, endemik bitki türlerinin yanı sıra yer altı su yataklarının olduğu bölgede ocak açılmasına karşı. Yurttaşlara göre, bölgedeki mağaralar 4’üncü yüzyıldan kalma ve koruma altına alınması gerekiyor. Bazı yurttaşlar bölgede “3 kapılı mağara” bulunduğu, mağaranın içine girdikten sonra 3 ayrı kola ayrıldığı ve Midyat’a giden bir kervan yoluna çıktığını belirtti. Yurttaşlar, Şanlıurfa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün bölgede inceleme yapmasını istedi.

Reklam

Önceki Haberler

Şamil Tayyar: Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında MİT devrede

Eski AKP Milletvekili Şamil Tayyar, Ayhan Bora Kaplan soruşturmasıyla ilgili edindiği bilgileri paylaştı. Tayyar, "Ankara…

11 Mayıs 2024 15:20

Gençlik beş ilde laiklik buluşmaları düzenliyor: Karanlığa teslim olmayacağız!

TKH Gençliği ve Sosyalist Liseliler Türkiye'nin farklı noktalarında "Laiklik Özgürlüktür" başlıklı etkinlikler düzenliyor.

11 Mayıs 2024 12:00

Laiklik Meclisi’nden “Emperyalizm ve Laiklik” konulu video: Konuşmacı Dr. Alper Akçam

Laiklik Meclisi üyesi Dr. Alper Akçam'ın "Emperyalizm ve Laiklik" başlıklı bir videosu yayımlandı.

11 Mayıs 2024 11:30

Filistin’in BM’ye üyeliği ile ilgili karar: Gözlemcilikten bir adım ilerisine geçildi

BM Genel Kurulu, Filistin'in BM üyeliğinin BMGK'de tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin'e bazı…

11 Mayıs 2024 10:55

Yargıtay Başkanlığı seçiminde gelişme: Muhsin Şentürk adaylıktan çekildi

AYM'nin Can Atalay kararını tanımayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk, 35 tur boyunca…

11 Mayıs 2024 10:28

9. Yargı Paketi taslağı ortaya çıktı: Etki ajanlığı ve kadınların soyadı konuları öne çıkıyor

9. Yargı Paketi taslağına göre 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 339’uncu maddesinden sonra gelmek üzere…

11 Mayıs 2024 09:47
Reklam