'TÜİK'in verileri ile gerçek işsizliği öğrenmek mümkün değil'

TÜİK rakamlarına göre Türkiye'de işsizlik geçen yıla göre artmak şöyle dursun azalıyor. Ancak durum bambaşka bir tablo ortaya çıkarıyor.

'TÜİK'in verileri ile gerçek işsizliği öğrenmek mümkün değil'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, yüzde 13.6 olarak açıklanan Şubat 2020 işsizlik oranına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Şubat döneminde 4 Milyon 228 Bin kişi oldu. Türkiye’de son bir yılda iş gücüne katılım 1 milyon 102 bin kişi ve istihdamda ise 602 bin kişilik bir azalma gerçekleşmiştir.” diyen Ağbaba, “Çalışabilen nüfus oranında 1 milyondan fazla artış yaşanmışken iş gücüne katılım oranında 1 milyondan fazla kişinin azalması ise işsizliğin çok daha büyük seviyelere ulaşacağının kanıtıdır.” ifadelerini kullandı.

TÜİK verilerine göre ülkede geniş tanımlı işsiz sayısının 9 milyon 39 bin kişiye yükseldiğine ve ayrı bir rekora imza atıldığına dikkat çeken Ağbaba, “Türkiye geniş tanımlı işsiz nüfusu 8,8 milyon nüfusa sahip Avusturya’yı bile geride bırakmıştır. Türkiye hem çift haneli enflasyon oranları hem yüksek işsizlik oranları ile hızla uçuruma doğru sürüklenmektedir.” dedi.

DAHİL EDİLMEYEN MİLYONLARCA İŞSİZ

Pandemi krizinin başladığı Mart ve diğer aylar ile ilgili verilerin Haziran ve Temmuz ayında açıklanacağı düşünüldüğünde işsizliğin korkunç seviyelere ulaşacağını tahmin etmenin zor olmadığını belirten Ağbaba, “Lakin TÜİK verilerinde 1177 TL karşılığında ücretsiz izne gönderilenler ve kısa çalışma ödeneği için başvuru yapılan 3 milyon 44 bin çalışanı gelecek aylarda ki işsizlik verilerine dâhil etmeyecek. Ayrıca sokakta günü birlik geçimini sürdüren 6 milyon sokak emekçisi ve 1 milyona yakın gündelik ev işlerine giden kadın işçiler yine bu işsizlik verilerine dâhil edilmeyecektir. Yine bu süreçte kentlerde kayıt dışı çalışan yaklaşık 1,5 milyon kişinin işsiz kaldığı değerlendirildiğinde, TÜİK’İN kullanmış olduğu hesaplama verileri ile gerçek işsizliği öğrenebilmemiz mümkün değildir.” ifadelerine yer verdi.

PROGRAM ÇOKTAN BAŞARISIZ OLDU

Türkiye’de virüs salgını krizi ile birlikte 18 milyona yakın kişinin işinden ve gelirinden mahrum kalmış durumda olduğunu aktaran Ağbaba, değerlendirmesini “Yeni Ekonomik Programda belirtilen 2020 için %11,8’lik işsizlik hedefi çoktan başarısızlığa mahkûm olmuştur. İktidar yetkilileri sürekli olarak virüs salgınının sonunda pembe hayaller çizip tünelin ucunda ışık görüneceğini söyleyedursun, durum tam tersi bir noktadadır. Ne yazık ki ilerleyen günlerde ülkemizi işsizlik ve yoksulluk beklemektedir.” ifadeleriyle sonlandırdı.