Ülkede yargıya güvenin dibe vurduğuna yönelik raporlara güvenmediğini belirten Adalet Bakanı Gül, “Benim en büyük endeksim kalbimdir” ifadesini kullandı. Gül ayrıca kayyumların tabelalardan sildiği Kürtçeye ilişkin yasakları AKP’nin kaldırdığını savundu.
Gül, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirilen Adalet Bakanlığı bütçe görüşmelerinde, muhalefet milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Henüz 2 yıl önce yürürlüğe giren Anayasa’nın yerine yenisinin yapılması gerektiğini söyleyen Gül, yargıya güvenin ülke tarihinin en düşük seviyelerinde olduğuna ilişkin raporları ise kabul etmedi.
Komisyonda muhalefet milletvekilleri, cezaevlerinin durumu, Kürtçe konuşma yasakları, hâkim ve savcıların yanlı tutumları, uzun gözaltı ile tutukluluk konularında Adalet Bakanlığı’na çeşitli eleştiriler sundu. Muhalefet, özellikle yargıya olan güvenin yok olduğunu ve bu durumun telafi edilemez sonuçlar doğuracağını ifade etti.
Muhalefetin eleştirilerini yanıtlayan Gül, tartışmalı ifadeler kullandı. Uluslararası kuruluşların yargı bağımsızlığı ve yargıya güven konulu raporlarına değinen Gül, Türkiye’nin en alt sıralarda yer almasıyla ilgili, “Benim için en büyük endeks, kalbimdir. Yargıya güvenle, adalete güveni de ayırmak lazım. En iyi endeks insanın kendisi ve toplumun, bizim Türk toplumunun endeksidir. Bu Hukukun Üstünlüğü Endeksi’ni kim hazırlıyor? ABD Barolar Birliği hazırlıyor. Söz konusu endeks, uzman görüşleri, anketlere dayanıyor. Görüşleri kimlerden aldığı belli değil. İsimler, uzmanların isimleri, hangi bilimsel metot uygulandığı belli değil” ifadelerini kullandı.
Kürtçenin yasaklandığını ve iktidar tarafından izinin silindiğine yönelik açıklamalara da yanıt veren Gül, “Kürtçenin önündeki yasakları bizim hükümetimiz kaldırdı” ifadelerini kullandı. Kürtçenin TBMM tutanaklarına ‘x dili’ olarak geçmesine ve kayyumların Kürtçe tabelaları şehirlerden toplatmasına değinmeyen Gül, Kürtçenin yasaklanmasını AKP’nin engellediğini öne sürdü.
“Türkiye’yi kalkındıracağı ve tüm ihtiyaçlarını karşılayacağı” iddiasıyla AKP’nin büyük çabaları sonrasında hayata geçen Anayasa değişikliği de komisyonda gündeme geldi. Adalet Bakanı Gül, aylar süren propagandaları sonucu yürürlüğe giren Anayasa ile ilgili, “Türkiye’nin baştan sona, ruhuyla, lafzıyla yeni ve sivil bir Anayasa’ya ihtiyacı olduğunu ben de düşünüyorum. Bu konu Meclis’in takdirindedir” ifadelerine yer verdi.
Öte yandan Adalet Bakanı, yargının siyasallaşmasına ve araçsallaştırılmasına karşı çıkılması gerektiğini savundu.
Bu haber en son değiştirildi 12 Kasım 2020 14:40 14:40
Yenidoğan davası, duruşmanın altıncı gününde devam ediyor. Örgüt lideri olmakla suçlanan Dr. Fırat Sarı savunma…
NNA’daki habere göre “Kurtarma ekipleri, düşman savaş uçaklarının bir konut binasını hedef aldığı ve çok…
Türkiye Komünist Hareketi Tunceli İl Örgütü ,Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atanması üzerine bir açıklama…
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül…
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyi fırlatarak, Batı'ya…
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…