"4 milyondan fazla faili meçhul dosyadan sadece 7 bin tanesinin faili bulundu"
Ülkede yargıya güvenin dibe vurduğuna yönelik raporlara güvenmediğini belirten Adalet Bakanı Gül, “Benim en büyük endeksim kalbimdir” ifadesini kullandı. Gül ayrıca kayyumların tabelalardan sildiği Kürtçeye ilişkin yasakları AKP’nin kaldırdığını savundu.
Gül, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirilen Adalet Bakanlığı bütçe görüşmelerinde, muhalefet milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Henüz 2 yıl önce yürürlüğe giren Anayasa’nın yerine yenisinin yapılması gerektiğini söyleyen Gül, yargıya güvenin ülke tarihinin en düşük seviyelerinde olduğuna ilişkin raporları ise kabul etmedi.
Komisyonda muhalefet milletvekilleri, cezaevlerinin durumu, Kürtçe konuşma yasakları, hâkim ve savcıların yanlı tutumları, uzun gözaltı ile tutukluluk konularında Adalet Bakanlığı’na çeşitli eleştiriler sundu. Muhalefet, özellikle yargıya olan güvenin yok olduğunu ve bu durumun telafi edilemez sonuçlar doğuracağını ifade etti.
Muhalefetin eleştirilerini yanıtlayan Gül, tartışmalı ifadeler kullandı. Uluslararası kuruluşların yargı bağımsızlığı ve yargıya güven konulu raporlarına değinen Gül, Türkiye’nin en alt sıralarda yer almasıyla ilgili, “Benim için en büyük endeks, kalbimdir. Yargıya güvenle, adalete güveni de ayırmak lazım. En iyi endeks insanın kendisi ve toplumun, bizim Türk toplumunun endeksidir. Bu Hukukun Üstünlüğü Endeksi’ni kim hazırlıyor? ABD Barolar Birliği hazırlıyor. Söz konusu endeks, uzman görüşleri, anketlere dayanıyor. Görüşleri kimlerden aldığı belli değil. İsimler, uzmanların isimleri, hangi bilimsel metot uygulandığı belli değil” ifadelerini kullandı.
Kürtçenin yasaklandığını ve iktidar tarafından izinin silindiğine yönelik açıklamalara da yanıt veren Gül, “Kürtçenin önündeki yasakları bizim hükümetimiz kaldırdı” ifadelerini kullandı. Kürtçenin TBMM tutanaklarına ‘x dili’ olarak geçmesine ve kayyumların Kürtçe tabelaları şehirlerden toplatmasına değinmeyen Gül, Kürtçenin yasaklanmasını AKP’nin engellediğini öne sürdü.
“Türkiye’yi kalkındıracağı ve tüm ihtiyaçlarını karşılayacağı” iddiasıyla AKP’nin büyük çabaları sonrasında hayata geçen Anayasa değişikliği de komisyonda gündeme geldi. Adalet Bakanı Gül, aylar süren propagandaları sonucu yürürlüğe giren Anayasa ile ilgili, “Türkiye’nin baştan sona, ruhuyla, lafzıyla yeni ve sivil bir Anayasa’ya ihtiyacı olduğunu ben de düşünüyorum. Bu konu Meclis’in takdirindedir” ifadelerine yer verdi.
Öte yandan Adalet Bakanı, yargının siyasallaşmasına ve araçsallaştırılmasına karşı çıkılması gerektiğini savundu.
Bu haber en son değiştirildi 12 Kasım 2020 14:40 14:40
Buldan "Sayın Cumhurbaşkanı bizi AKP Genel Merkezi’nde değil, kendi külliyesinde kabul etti. Bu da şu…
İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının ise 50 bin…
Arakçi, Amerikan tarafıyla görüşmelerin dolaylı olacağını ve sadece nükleer meseleyi ele alacak ve temel ve…
Gezi günlerini hatırlatan toplumsal-siyasal tepki, AKP’nin gerici, baskıcı ve yoksullaştırıcı uygulamalarına duyulan öfkenin patlaması oldu.…
Sol, 23 yıllık AKP iktidarı ile bu tür "anlık" çıkış ve inişlere karşı artık daha…
Komünistlerin Cumhuriyet’le kurduğu ilişki bu anlamıyla yaşanan vakalar üzerinden iyi ya da kötü bir biçim…