16 Şubat 1969: Kanlı Pazar...

Olaylar sırasında Ali Turgut Aytaç ve Duran Erdoğan adlı gençler bıçaklanarak öldürüldü, 200 kişi de yaralandı.

16 Şubat 1969: Kanlı Pazar...

ABD’nin 6. Filo’sunun İstanbul’a gelişini Ankara, İzmir, Trabzon ve İstanbul’da protesto eden öğrenci ve işçi örgütleri, 16 Şubat’ta İstanbul’da emperyalizm ve sömürüye karşı bir yürüyüş ve miting yapma kararı aldı. 76 gençlik örgütünün katılacağı miting için valilikten gereken izin de alındı.

Yürüyüş, Amerikancı-dinci gurupların anti-emperyalist eyleme tekbir getirerek saldırmasıyla anıldı. Mitingden iki gün önce, 14 Şubat’ta, Cuma namazından sonra Komünizmle Mücadele Derneği ve bir dönem TBMM Başkanı olan İsmail Kahraman başkanlığındaki Milli Türk Talebe Birliği’nin öncülüğünde “Bayrağa saygı” mitingi düzenlendi. Bu mitingde komünistlere karşı savaş açıldığı ilan edilerek iki gün sonra düzenlenecek olan Amerikan 6. Filo’yu Protesto Yürüyüşü’nde “Komünistlere gereken dersi” vermek üzere toplanma çağrısı yapıldı. Aynı gün gerici Mehmet Şevki Eygi de gazete köşesinden ‘cihat’ çağrısı yapmış, saldırıları azmettirmişti.

16 Şubat günü, işçi ve öğrenciler Taksim’e doğru yürüyüşe geçmek üzere Beyazıt’ta toplanırken, sağcı dinci-faşist kalabalık da Taksim Meydanı’na geldi. Burada toplu kılınan namazın ardından taşlı ve sopalı bir biçimde tekbir getirerek beklediler.Beyazıt Meydanı’nda toplanan ve Sultanahmet, Sirkeci, Eminönü, Karaköy, Dolmabahçe üzerinden Taksim Meydanı’na ulaşan işçi ve öğrencilerin önünü kesen polisler, alana küçük gruplar halinde girmelerini söyledi. Alana girenler de burada bekleyen ve sadece iki sıra olan polis barikatını kolaylıkla aşan dinci-faşist güruhun sopalı, taşlı ve bıçaklı saldırısına uğradı. Olaylar sırasında Ali Turgut Aytaç ve Duran Erdoğan adlı gençler bıçaklanarak öldürüldü, 200 kişi de yaralandı. Polis ise saldırı sırasında hiç bir müdahalede bulunmadı. Bu olay ülkemiz tarihine “Kanlı Pazar” olarak geçti.