Reklam
Kategoriler: Hafıza-i Beşer

23 Ağustos 1942: Stalingrad Muharebesi, Nazi Ordusu için sonun başlangıcı

Reklam

1918 Alman Devrimi, gerici Friedrich Ebert ve Alman Sosyal Demokratları (SPD) tarafından kapitalizmin restorasyonu şeklinde ilerletilmiş. Bunun sonucu olarak Alman işçi sınıfının en önemli devrimci özne ve örgütleri tasfiye edilmiş, Alman burjuvazisinin emrindeki gerici birlikler işçi sınıfının her toparlanma girişimini kanlı bir şekilde bastırmıştır. 1933 yılına kadar ilerleyen bu sürecin sonucunda da Almanya ekonomik krizden çıkamamış ve Nazi Partisi ile beraber Hitler iktidara gelmiştir.

Emperyalist ülkelerde yaşayan burjuvaların hayallerini süsleyecek bir düzen içinde silahlanan Nazi Almanya’sı, başta İngiltere ve Fransa olmak üzere bütün kapitalist dünyanın, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne karşı en büyük oyuncağı haline gelmiştir. Öyle ki bütün emperyalist devletler Hitlerin olası bir Sovyet saldırısını dört gözle bekliyordu. Kapitalistlerin planlarından haberdar olan SSCB Devlet Başkanı Josef Stalin ve beraberindekiler savaşı olabildiğince geciktirerek Hitler’e ve onun işbirlikçilerine karşı hazırlıklarını tamamlamıştı.

21 Haziran 1941 gecesi Nazi birliklerinin Sovyet sınırını geçmesi ile başlayan “Sosyalist Anavatan Savunması”, tarihin en kanlı muharebelerine sahne oldu. Sosyalist anavatanı savunmak adına milyonlarca insan gece gündüz demeden SSCB’nin dört bir yanında Nazi birlikleri ile çarpıştı. Hitlerin önce Leningrad sonra da Moskova’yı hızlı bir şekilde ele geçirme planları başarısız olmuş, uzayan kuşatma süreleri Doğu Cephesindeki işleri karmaşıklaştırmıştı.

Nazilerin, Sovyet coğrafyasının güneyinden Kafkasya’ya doğru ilerleme planları yapması üzerine Faşist ordular, ülkenin önemli su yollarından biri olan Volga nehrinin üzerinde bulunan, Kızıl Ordu Başkomutanı Stalin’in adını taşıyan Stalingrad’a ilerlemişlerdi.

Stalingrad Muharebesi 23 Ağustos 1942’de Nazilerin 4. Hava Filosu tarafından bombalanması ile başladı. Nazilerin aralıksız 48 saat yangın bombaları yağdırdığı şehirde binlerce sivil hayatını kaybetmiş, ilk saldırı sonrası şehirde sivil yaşam sona ermişti. Saldırıların başlamasıyla beraber bütün Sovyet yurttaşları “geri adım yok”, “Volga gerisinde bir yer yok” şiarı ile bütünleşmiş şekilde muharebelere hazırlanmıştır. Bunun yanında Mareşal Georgi Jukov, Stalingrad’a gelerek tarihin en büyük muharebelerinden birini yönetmek üzere Kızıl Ordu’nun başına geçmişti.

Tarihin şu ana kadar gördüğü en ileri devlet yapılanmasını kuran Sovyetler Birliği’ni kısa sürede saf dışı bırakacağını inanan Hitler ve ordusu, Sovyet yurttaşlarının her bir bina, her bir sokak için ayrı bir direniş sergilemesiyle hızla kaynaklarını tüketmişti. Stalingrad, Nazi Almanya’sı ve işbirlikçileri için sonun başlangıcı olmuştu.

Reklam

Önceki Haberler

Pek çok Avrupa ülkesi Filistin devletini resmi olarak tanıyacak iddiası

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, birçok Avrupa Birliği ülkesinin mayıs…

29 Nisan 2024 17:20

TKH, ülke genelindeki 1 Mayıs programını açıkladı

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) 1 Mayıs İşçi Bayramı ile alakalı bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada…

29 Nisan 2024 16:39

Sosyalist partilerden ortak 1 Mayıs açıklaması: Sömürü düzenine karşı 1 Mayıs’a

SOL Parti, EMEP, TİP, Halkevleri ve TKH, 1 Mayıs’ta Taksim’e yürümek üzere saat 10.00’da Saraçhane’de…

29 Nisan 2024 15:07

DİSK’ten AYM kararını hatırlatan 1 Mayıs açıklaması

DİSK, Bakan Yerlikaya'nın 1 Mayıs açıklamasının ardından AYM kararının bir bölümünü hatırlatarak paylaşım yaptı. DİSK…

29 Nisan 2024 13:46

Sinan Ateş cinayetinin iddianamesi tamamlandı

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in, suikast sonucu öldürülmesine ilişkin soruşturma tamamlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı,…

29 Nisan 2024 13:42

Yargıtay Başkanı 27’nci turda da seçilemedi

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılmaya başlanan başkanlık seçimlerinin 27.…

29 Nisan 2024 13:39
Reklam