Reklam
Kategoriler: Dış Açı

ABD Japonya ile top-secret tatbikatlar yaptı

Reklam

ABD ve Japonya’nın Tayvan’a dair olası bir anlaşmazlıkta Çin’le çatışma ihtimaline karşı plan yaptığı ve çok gizli (top-secret) askeri tatbikatlar düzenlediği iddia edildi.

Financial Times gazetesine konuşan ismi açıklanmayan kaynaklar, iki ülkeden askeri yetkililerin eski ABD Başkanı Donald Trump’ın başkanlığının son yılında olası bir çatışmaya karşı ciddi savaş senaryoları üzerinde çalıştığını söyledi. Bu planlamalar sonrasında Washington ve Tokyo’nun Güney Çin Denizi ve Doğu Çin Denizi’nde ortak tatbikatlar düzenlendiği kaydedildi.
Haberde, Çin’in son dönemde bölgede giderek daha agresif bir tutum benimsediği, Çin uçaklarının Tayvan’a sorti yaptığı ve Çin gemilerinin Japonya’nın yönetiminde bulunan ancak Çin’in ve Tayvan’ın da üzerinde hak iddia ettiği Senkaku Adaları yakınına gönderildiği belirtildi.

İki ülkenin olası bir çatışmada Japonya’nın sağlayabileceği askeri üslere ve lojistik desteğe erişim gibi konuların yasal boyutlarını da incelediği kaydedildi. Özellikle Japonya’nın böyle bir çatışmaya dahil olması halinde Washington’ın bu üsleri nasıl kullanabileceğinin değerlendirildiği ifade edildi.

Bir yetkili, ABD ve Japonya’nın Çin’in denizdeki ve havadaki hareketleriyle ilgili olarak Tayvan’la üçlü bilgi paylaşım mekanizması kurması gerektiğini söyledi. Kaynaklar, 2017’de savaş uçaklarının kodlarının paylaşımına yönelik anlaşma sonrasında üçlü işbirliğinin önemli ölçüde arttığına dikkat çekti.

Çin’in 23. eyaleti olarak gördüğü Tayvan’la birleşmek için güç kullanabileceği iddiaları zaman zaman gündeme geliyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, dün Komünist Parti’nin 100. kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada Tayvan’ın bağımsızlık girişimlerinin ezileceğini söylemişti.

Nisanda bir araya gelen ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Yoşihide Suga, Çin’in özellikle Güney Çin Denizi’nde etki alanını genişletme girişimlerine karşı duracaklarını ifade etmişti.

Bu haber en son değiştirildi 1 Temmuz 2021 20:16 20:16

Reklam

Önceki Haberler

Laiklik Meclisi yurttaşları 30 Haziran’da İstanbul’daki büyük ‘Laiklik Yürüyüşü’ne çağırıyor

Laiklik Meclisi geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği olağanüstü toplantı sonrasında 30 Haziran'da bir Laiklik Yürüyüşü düzenleme kararı…

3 Mayıs 2024 13:15

Bahçeli 1 Mayıs kutlamalarını hedef aldı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hukuksuzca engellenen 1 Mayıs kutlamaları ve kolluk kuvvetleri ile yurttaşlar…

3 Mayıs 2024 13:06

RTÜK torpil yazışmalarının haberleştirilmesine ceza verdi

RTÜK, Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can’ın telefonuna gönderilen torpil mesajlarını ve eski Bakan Mustafa Varank’ın…

3 Mayıs 2024 12:59

Bakan Şimşek enflasyonun keskin düşüşe geçeceğini iddia etti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK'in açıkladığı nisan ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Şimşek, yıllık…

3 Mayıs 2024 12:54

TÜİK verileri: Nisan ayında fiyatı en fazla artan ürünler hangileri?

TÜİK verilerine göre, nisanda en fazla fiyat artışı yüzde 34,24 ile "kara yolu ile şehirlerarası…

3 Mayıs 2024 11:48

Ticaret Bakanlığı 208 gün sonra katil İsrail ile ticareti durdurdu

Ticaret Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının 208. gününde Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin tamamen durdurulduğunu…

3 Mayıs 2024 11:39
Reklam