Reklam
Kategoriler: Ekonomi

AKP iktidarı, çiftçiyi batırdı! 18 yılda borçları 72 kat arttı

Reklam

AKP’nin Meclis’e sunduğu torba yasa teklifinde çiftçilerinin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılması gündemde. TBMM’ye sunulan ‘Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan, ödemesi geçen ve takibe düşen krediler yani sorunlu kredilerin yüzde 18 ve yüzde 12 faizle yapılandırılması öngörülüyor.

Çiftçinin borcu AKP iktidara geldiği dönemde 2,5 milyar olurken, 18 yılda 72 kat artarak 180 milyarı aştı.

Çiftçilerin kamu ve özel bankalara olan borcu 134 milyar lira. Tarım Kredi Kooperatifi kaç çiftçinin ne kadar borcu olduğunu, kaç çiftçinin icra takibinde olduğunu açıklamıyor. Ancak çiftçi Tarım Kredi’ye olan borçları nedeniyle haciz ve icra tehlikesi ile karşı karşıya. Borç batağından çıkamayan çiftçi üretimden vazgeçiyor. 2003 yılında 2 milyon 800 bin olan çiftçi sayısı 700 bin azalışla 2 milyon 100 bine düştü.

Çiftçilere yönelik borç yapılandırma önerisi ile söz konusu torba yasa teklifini eleştiren CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, şöyle konuştu:

“ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA”

“Tarım Kredi Kooperatifi borcu yüzünden çiftçinin ineğine, ahırına, traktörüne, tarlasına ve bahçesine icra gönderdiler, hacizlerle çiftçiyi çıkmaza soktular. Uzun süredir talep edilen yapılandırmayı bugüne dek akıllarına getirmediler. Bu teklif borç batağındaki çiftçiye faiz zulmü dayatıyor. Faiz darbesi indiriyor çiftçiye. Çiftçi neden borç batağında? Çünkü maliyetler fahiş oranda artmış, salgınla birlikte derinleşen ekonomik kriz üretimi ve üreticiyi vurmuş, çiftçinin bin bir emekle ürettiği ürünü, eti ve sütü para etmemiştir.

Kazanamayan çiftçi borç batağına saplanmıştır. Bunlar da hiç vicdan yok. Zaten kan ağlayan çiftçiye bir darbe daha vurmaya çalışıyorlar utanmadan. Biz çözüm istiyoruz. Çözüm de takipteki kredi faizlerinin silinerek ana parasının 5 yıldan az olmayacak şekilde uzun vadeli yapılandırılmasıdır. Üretimin sürdürülebilirliği açısından çiftçiye faizsiz veya çok düşük faizli yeni kredi desteği verilmesidir.”

“FAİZLER ANAPARA HALİNE GELDİ”

Birgün‘de yer alan habere göre, yapılandırmanın çiftçinin derdine derman olmadığını söyleyen Çiftçiler Sendikası Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu, “Tarım Kredi’nin faizleri çok yüksekti çiftçi zaten bu borcu ödeyememişken daha yüksek faizle yapılandırmak çiftçinin tepkisini ertelemekten başka bir işe yaramayacak” ifadelerini kullandı.

Çobanoğlu, faizlerin silinmesi gerektiğini belirterek, “Mevcut faizin üzerine yeniden faizle yapılandırma yapmanın bir anlamı yok. Çünkü yüzde 18 faiz oldukça yüksek bir oran. Faizler anapara haline geldi” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ YATIRIMINI KARŞILAYAMIYOR”

Tarım ürünlerinin yetiştiği dönemde ithalat yapıldığına dikkat çeken Çobanoğlu, çiftçinin para kazanacağı dönemde sıfır gümrük vergisi ile tarım ürünü ithal edildiğini bu nedenle de çiftçinin borcunu ödemekte zorlandığını söyleyerek “Çiftçi yatırımını karşılayamıyor” dedi.

Girdi maliyetlerinin dövize bağlı olduğunu belirten Çobanoğlu, çiftçinin kullandığı mazottan ÖTV alınmaması gerektiğini söyledi. “Neoliberal politikalar izleyen bir iktidar bunları yapar mı o ayrı bir nokta” diyen Çobanoğlu, gıda sisteminin değişmesi gerektiğini vurgulayarak, “Gıda egemenliği olmadığı sürece çiftçiler şirketlere mahkûm edilecek” ifadelerini kullandı.

Torba Yasa’da ne var?

1- Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından çiftçilere kullandırılan tarımsal kredilerden 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla takibe düşen, sorunlu, yani “tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılan” kredilerle ilgili yapılandırma öngörülüyor.

2- Çiftçiler bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar kooperatife başvuruda bulunmak kaydıyla yapılandırmadan yararlanabilecekler.

3- Yapılandırılacak kredilerde yüzde 12 ile yüzde 18 basit usulde faiz uygulanacak.

4- Çiftçiler yapılandırılacak kredi borcunu “Yapılandırmaya esas tutarın; defaten ödenmesi halinde borcun tamamı, taksitlendirilmesi halinde ise peşinata tekabül eden yüzde 30’u 2021 yılının Ekim ayı sonuna kadar, kalan tutarı ise 2022 yılının Ekim ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda üç eşit taksitte ödeyebilecek. İlk taksit 2021 yılının Ekim ayında ödenebilecek.

Bu haber en son değiştirildi 5 Nisan 2021 12:48 12:48

Reklam

Önceki Haberler

TKH Ankara İl Örgütü: Sendikalı olmak suç değil haktır!

AKP'li Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, haksız bir şekilde belediyedeki işlerinden çıkarılan işçilerin kurduğu çadıra…

11 Nisan 2025 20:31

TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek: İstibdat kaybedecek, halk kazanacak

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Genel Başkanı Aysel Tekerek, Silivri Cezaevi'nin önünde yaptığı açıklamada yapılanların hesabının…

11 Nisan 2025 20:17

Cihatçı Colani’nin Türkiye ziyareti Kadıköy’de protesto edildi

Suriye'de yönetimi ele geçiren HTŞ Lideri Colani'nin Antalya'ya yapacağı ziyaret Kadıköy'de Alevi kurumlarının çağrısıyla düzenlenen…

11 Nisan 2025 19:15

Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan gençler serbest bırakılmaya başlandı

Yurt çapındaki protestolarda tutuklanan çoğunluğu gençlerin oluşturduğu yurttaşlardan bir kısımı daha serbest bırakıldı.

11 Nisan 2025 18:32

AKP’li Altındağ Belediye Başkanı Tiryaki işçilerin çadırına saldırdı, sendika şube başkanına yumruk attı

AKP'li Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, belediyedeki işlerinden çıkarılan Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş üyesi işçilerin belediye…

11 Nisan 2025 17:57

Ekrem İmamoğlu’nun savunması ortaya çıktı

Ekrem İmamoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek'e ilişkin ifadeleri nedeniyle "hakaret", "tehdit" ve "hedef gösterme"…

11 Nisan 2025 17:13
Reklam