AKP'den 'ara seçim' açıklaması

HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlık dosyaları üzerinden yapılan 'ara seçim' söylentilerine ilişkin AKP'li Bostancı, "Ara seçim şartlar teşekkül ettiğinde düşünülebilecek, konuşulacak bir şey" dedi.

AKP'den 'ara seçim' açıklaması

AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlık dosyaları üzerinden yapılan ‘ara seçim’ söylentilerine ilişkin konuştu.

“Ara seçim şartlar teşekkül ettiğinde düşünülebilecek, konuşulacak bir şey” diyen Bostancı, “Bugünden o değerlendirmeyi yapmak çok doğru olmaz. Bir kere görmek lazım; fezlekelerin nelerle ilişki olduğu, hangi fezlekeler değerlendirilmeli, sonuçta karma komisyon marifetiyle bunlar değerlendirilecek. Bir neticeye varılırsa ancak genel kurula intikal edecek. Olmamış bitmemiş süreçleri bütünüyle bitmiş gibi değerlendirmeyi siyaseten doğru bulmam” ifadesini kullandı.

ARA SEÇİM NASIL OLUR?

Anayasa’nın 78. maddesi, TBMM üyeliklerinde, üye tam sayısının yüzde 5 oranında, yani 30 üyeliğin boşalması halinde ara seçim yapılmasını gerektiriyor. Halen Meclis’te kesinleşmiş yargı kararıyla düşürülme, bakanlık ve belediye başkanlığını tercih ve ölüm gibi nedenlerle 15 üyelik boş bulunuyor. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki kesinleşmiş yargı kararının Genel Kurul’da okunması halinde bu sayı 16’ya yükselecek. Genel seçimlere 1 yıl kala ara seçim yapılamıyor. Bu durumda Haziran 2022’ye kadar 14 milletvekilinin daha eksilmesiyle bir ara seçim söz konusu olabilir.