AKP'li vekil ve akrabalarından 2 milyon TL'lik ihale vurgunu

AKP Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Akay'ın, akrabaları ile ortak olduğu şirketle AKP'li Akçakale Belediyesi'ne 2 milyon TL'lik akaryakıt sattığı ortaya çıktı.

AKP'li vekil ve akrabalarından 2 milyon TL'lik ihale vurgunu

AKP iktidarının, akraba ve ihale üzerine kurduğu zenginleşme politikası hız kesmeden devam ediyor. Ruhsar Pekcan skandalı henüz sıcaklığını kaybetmemişken ve medyaya her gün yansıyan ihale vurgunlarına bir yenisi daha eklendi.

AKP Milletvekili Akay’ın Urfa’daki AKP’li Akçakale Belediyesi’nden milyonlarca liralık akaryakıt sattığı açığa çıktı.

Birgün’deki habere göre, Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, 1 Eylül 2020 tarihinde Akçakale Belediyesi’ne bağlı Fen İşleri Müdürlüğü “Akaryakıt Alım İşi” adı altında 400 ton motorin ve 10 ton kurşunsuz benzin alımı için bir ihale düzenledi. İhalenin dökümanlarını iki şirket alırken ihaleye sadece Akay Petrol Şirketi katılarak 2 milyon 171 bin TL teklif verdi. AKP’li Belediye ile şirket arasında da 5 Ekim tarihinde tam bir yıllık sözleşme imzalandı.

Akay Petrol Şirketi’nden alınan akaryakıtın bir yıl boyunca Akçakale Belediyesi’nin ihtiyaç ve talebine göre peyder pey belediyenin araç garajına ve Akçakale ilçe sınırları dahilinde kırsalda çalışacak araçlara teslim edilmesi istendi.

ŞİRKETİN SAHİBİ AKAY VE AKRABALARI

Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, Akay Petrol Şirketi’nin AKP Urfa Milletvekili Ahmet Akay dışında beş ortağı daha var. Şirketin diğer beş ortağı da AKP’li Akay’ın kardeşleri ve akrabaları. Öte yandan cevap hakkı kullandırmak için ulaşılan AKP Milletvekili Akay, soruları da yanıtsız bıraktı.

DİĞER ŞİRKETLERİN KATILIMI ENGELLENDİ

“Akaryakıt Alım İşi” ihalesi için hazırlanan ihale dosyanın 10’uncu Maddesine “İhaleye sadece ilçe merkezinde bulunan firmalar katılabilecektir” ibaresi de eklenerek Akçakale ilçe merkezi dışındaki şirketlerin ihaleye katılması engellendi.

Ancak, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci Maddesinde, “İdareler, ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur” denilerek ihalelerde rekabetin sağlanması gerektiği vurgulanıyor.