Reklam
Kategoriler: Gündem

Avrupa Konseyi, AİHM kararlarına uymadığı gerekçesiyle Türkiye’ye yönelik ihlal prosedürü başlattı

Reklam

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM’in tutuklu bulunan Osman Kavala ile ilgili kararlarını uygulamayan Türkiye’ye yönelik ilk kez ihlal prosedürü başlattı.

Tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatı Benan Molu da bir açıklama yaparak, Avrupa Konseyi’nin Demirtaş’ın uygulanmayan AİHM kararı için Türkiye’ye ‘yargı bağımsızlığını güçlendirmek için alınan tedbirleri de içerecek bir eylem planı sunulması için’ 22 Haziran’a kadar süre verdiğini duyurdu.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’ye yönelik Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarına uymadığı gerekçesiyle ilk kez ihlal prosedürü başlattı.

Türkiye’nin de üyesi olduğu Strazburg’daki Avrupa Konseyi’nin Bakanlar Komitesi’nin son toplantısında bir kez daha Osman Kavala’nın durumuna yer verilmiş, yayınlanan sonuç bildirisinde daha önceki çağrılar hatırlatılarak Kavala’nın devam eden tutukluluğunun uluslararası hukuka aykırılık teşkil ettiği ve derhal salıverilmesi gerektiği belirtilmişti. Euronews’in aktardığına göre, ihlal prosedürü kapsamında kullanılması muhtemel araçlardan biri, Türkiye’nin Avrupa Konsey’indeki oy ve veto hakkının askıya alınması. Avrupa Konseyi, daha önce ihlal prosedürü sürecini sadece Azerbaycan ile ilgili bir davada kullanmıştı.

DEMİRTAŞ İÇİN 22 HAZİRAN’A KADAR SÜRE

Öte yandan tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın avukatı Benan Molu da Twitter hesabından yaptığı açıklamayla, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Selahattin Demirtaş’ın uygulanmayan AİHM Büyük Dairesi kararı için Türkiye’ye ‘yargı bağımsızlığını güçlendirmek için alınan tedbirleri de içerecek bir eylem planı sunulması için’ 22 Haziran’a kadar süre verdiğini duyurdu.

Benan Molu, şöyle devam etti:

“Komite’nin 9-11 Mart tarihli kararına rağmen Demirtaş’a örgüt propagandasından verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezasını onayan Yargıtay kararının çevirisi ve kararın yol açacağı sonuçlarla ilgili de kapsamlı bilgi istendi. Komite, Eylül oturumunda dosyayı incelemeye devam edecek.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, İHAM kararına rağmen Osman Kavala’nın en kısa sürede serbest kalmaması halinde Sözleşme’nin 46/4 maddesi uyarınca Türkiye’ye karşı yaptırım mekanizması yolunun işletilmesi konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Komite’nin Kavala kararında İnsan Hakları Eylem Planı’nın yargının yürütmenin etkisi altında kalmaması konusunda İHAM ve Avrupa Konseyi standartlarından uzak bir metin olduğu, özellikle HSK’nin bağımsızlığı için yasal değişiklik gibi tedbirler alınması gerektiği vurgulanmış.”

Bu haber en son değiştirildi 10 Haziran 2021 13:54 13:54

Reklam

Önceki Haberler

Kaçma hazırlığı yaptığı iddia edilen eski THK Rektörü Ünsal Ban Fethiye’de gözaltına alındı

Eski THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban, hakkında başlatılan borsa manipülasyonu soruşturması kapsamında Fethiye’de gözaltına alındı.…

21 Mayıs 2025 17:28

Ekrem İmamoğlu’na hakaret etmişti: Savcılık ROK dosyasını kapattı

Rasim Ozan Kütahyalı’nın Ekrem İmamoğlu hakkında yerel seçimler öncesinde sarf ettiği “her türlü şerefsizliği yapıyorsun”…

21 Mayıs 2025 16:08

238 milletvekilinden Can Atalay’ın TBMM kütüğüne kaydının yaptırılması için dilekçe

Toplam 238 milletvekili, yaklaşık 3 yıldır AYM kararlarına rağmen cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can…

21 Mayıs 2025 16:03

Vestel işten çıkarmaları ‘verimlilik’ diye savundu

Vestel, işten çıkarma kararlarına yönelik Kamuyu Aydınlatma Platformu'na açıklama yaptı. Açıklamada, işten çıkarmaların "şirketin stratejik…

21 Mayıs 2025 14:23

İkinci kez ‘etkin pişmanlık’tan ifade veren Ertan Yıldız hakkında ev hapsi kararı

İBB'ye yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan İBB Meclis İştirakler Bağlı Kuruluşlar Komisyon Başkanı Ertan Yıldız, dün…

21 Mayıs 2025 14:09

Eski Ukrayna Devlet Başkanı’nın üst düzey yardımcısı Madrid’de öldürüldü

Eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in üst düzey yardımcılarından Andriy Portnov, Madrid'de silahlı kiş ya da…

21 Mayıs 2025 13:38
Reklam