AYM, HDP iddianamesini kabul etti

HDP'nin kapatılması istemiyle yeniden açılan davada ilk incelemesini tamamlayan Anayasa Mahkemesi, iddianamenin kabulüne karar verdi.

AYM, HDP iddianamesini kabul etti

TBMM’nin üçüncü büyük partisi durumunda bulunan HDP’nin kapatılması istemiyle yeniden açılan davada ilk incelemesini tamamlayan Anayasa Mahkemesi (AYM), iddianamenin kabulüne karar verdi.

Yüksek mahkemenin, eksikliklerin tamamlanması istemiyle iade ettiği HDP’nin kapatılması istemli iddianame, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca yeniden hazırlanarak Anayasa Mahkemesine gönderilmişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının yeniden gönderdiği iddianamenin ilk incelemesi tamamlandı.

Anayasa Mahkemesi raportörünün, iade gerekçesindeki eksikliklerin giderildiği tespitini yaparak iddianamenin kabulü yönündeki hazırladığı raporu ve Başsavcılığın iddianamesini yeniden inceleyen heyet, iddianamede eksiklik tespit etmeyerek oy birliğiyle kabulüne karar verdi.

“BANKA HESABINA BLOKE TALEBİNE RET”

Heyet, ilk inceleme sırasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tedbir talebini de ele aldı. Yüksek Mahkeme, Başsavcılığın HDP’nin hazine yardımlarının bulunduğu banka hesabına bloke konulması yönündeki tedbir talebini de bu aşamada reddetti.

HDP, iddianamenin kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada konunun MYK toplantısında değerlendirildiğini, saat 13.00’te partinin eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar tarafından açıklama yapılacağını duyurdu.

“BEKLİYORDUK”

Kapatma davasını açan Bekir Şahin konuyla ilgili Sabah’a yaptığı değerlendirmede “Beklediğimiz bir karardı” dedi.

Partinin banka hesabına tedbir konulmasını reddedilmesinin “Anayasa Mahkemesi’nin takdiri” olduğunu söyleyen Şahin, “Bu aşamadan sonra dosya Anayasa Mahkemesinde, mahkeme hangi kararı verirse o karara saygılıyız. Sonucunu da mahkeme değerlendirecek ve bir karar verecek” ifadelerini kullandı.

16 Aralık 2013 tarihinde Yargıtay üyesi olan Bekir Şahin, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 30 Mayıs 2019 tarihinde Yargıtay 14. Ceza Dairesi Başkanlığına seçilmişti.

Şahin, 4 Haziran 2020 tarihinde Yargıtay Büyük Genel Kurulunca gösterilen adaylar arasından AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nda görevlendirilmişti.

“İDDİANAME MHP GENEL MERKEZİNDE HAZIRLANMIŞ”

HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan, AYM’nin HDP’yi kapatma davası iddianamesini kabul etmesine ilişkin olarak açıklamada bulundu.

Sancar şu ifadeleri kullandı:

“AYM, iddianameyi kökten reddetme fırsatına sahipti. Bunu yapması için de yeterince hukuki ve vicdani sebep mevcuttu.

AYM iddianameyi reddetmiş olsaydı demokrasi umudu adına önemli bir mesaj vermiş olacaktı. AYM, tarihi bir fırsatı heba ettiğini açıkça söylemek zorundayız.  AYM’nin bundan sonraki süreçte bu vebali ortadan kaldıracak bir tutum sergilemesi yönünde beklentimizi korumak istiyoruz.  Bu davanın iddianamesi hazırlayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı değildir.

Bu iddianame MHP Genel Merkezi’nde hazırlanmış, sarayın hukuk birimlerinde son şekli verilmiş ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilmişti. Davanın savcısının bizzat iktidarın kendisi olduğunu herkes görmelidir. Bu davayı savunmak için avukatlar görev alacaktır.

Bu davanın savcısı nasıl iktidarsa bu davanın gerçek avukatı da bizzat halkın kendisidir. HDP’yi mutlaka yaşatacağımızı defalarca söyledik.

Bu davayı en başta Kürt halkı savunacaktır, Türkiye halklarının ortak mücadelesiyle bunu bütünleştirecektir. Türkiye’deki bütün demokrasi güçlerini de yanına alarak bu davayı boşa çıkaracaktır.  Bu davayı boşa çıkaracağız. Demokratik siyaset mücadelesinin geriletilmesine asla izin vermeyeceğiz.  Bu dava demokratik siyasette kararlılığımızı, mücadeleyi büyütme azmimizi daha da artıracaktır.

HDP’yi kapattırmayacağız, büyüterek devam ettirecek gücümüz vardır.  Bu davada verilecek karar sadece HDP’ye yönelik olmayacaktır.

AYM, HDP’yi kapatma kararı verirse kendini kapatma kararını da vermiş olacaktır.”