BEDAŞ işçileri greve gidiyor
Yüzde 35 zam talep eden işçilerden biri, "Asgari ücretin biraz üzerinde bir ücret dayatılıyor. Yemek parası 18 lira. Nerede kötü yemek satılır, ucuza nereden beslenilir hepsini biliyoruz. Çay içecek paramız yok." ifadelerini kullandı.
AKP’nin milyarlarca liralık kamu ihalelerinin gözdesi Cengiz Holding’e ait Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.’de (BEDAŞ) işçiler yeniden iş bırakıyor.
Kendilerine önerilen enflasyon altında zamma karşı BEDAŞ işçileri yüzde 35 zam talep ediyor. BEDAŞ’tan olumlu dönüş gelmezse perşembe günü grev yapılacak.
Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası’nda (Tes-İş) örgütlü işçiler işveren tarafından olumlu dönüş gelmemesi halinde yarın iş bırakma eylemi gerçekleştirecek. İşçilere ilk 6 ay yüzde 6 ikinci 6 ay yüzde 5 zam yapılırken işçiler yıllık yüzde 35 zam talep ediyor. BEDAŞ ve Tes-İş arasında süren toplu iş sözleşme sürecinin tıkanması sonucu sözleşme Yüksek Hakem Kurulu (YHK) tarafından bağıtlandı. Yapılan sözleşmede enerji işçilerine birinci yılın ilk 6 ayı yüzde 6, ikinci 6 ayı yüzde 5, ikinci yıl ise yüzde 5+4 olacak şekilde enflasyon altında zam dayatıldı. İşçiler bunun üzerine geçen cuma iş bırakma eylemi yaptı.
“ÇAY İÇECEK PARAMIZ YOK”
İşçiler bugün de BEDAŞ tarafından olumlu yanıt gelmezse yarın tekrar iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu. BEDAŞ işçisi, çalışma koşullarının ağır olduğunu ve enflasyon altında kalan zammın kabul edilemeyeceğini belirtti.
İşçi “Asgari ücretin biraz üzerinde bir ücret dayatılıyor. Yemek parası 18 lira. Nerede kötü yemek satılır, ucuza nereden beslenilir hepsini biliyoruz. Çay içecek paramız yok. Bazen evden yanımızda getiriyoruz, kaldırımlarda oturup yiyoruz” dedi.
“5 İŞÇİYE VERİLMESİ GEREKEN İŞ 1 İŞÇİYE VERİLİYOR”
Çalışan sayısının az olduğunu ve iş yükünü arttığını belirten işçi, “5 işçiye verilmesi gereken iş 1 işçiye veriliyor. Yeni gelen arkadaşlar baskıyı ve iş yoğunluğunu kaldıramayacak hale geliyor. Psikolojileri bozuluyor, ayrılmak zorunda kalıyorlar işten. Çok zor durumda olan arkadaşlar kalıp çalışıyor.” ifadelerini kullandı.
İşçilerin ekipmanlarının yetersiz olduğunu ve arızaların da arttığını aktaran işçi “Her türlü maliyetten kaçılıyor. Sayaçlar değiştirilmiyor, az işçiye çok iş yaptırılıyor. Eskiden elektrik idaresinin bir ağırlığı vardı. Şimdi patronlardan dolayı vatandaş bize hırsız muamelesi yapıyor, kesilen faturalara güven yok” dedi.
Yaptıkları işin tehlikeli olduğuna da değinen işçi yaşadıklarını şu şekilde anlattı:
“Sayaç kesmeye giden arkadaşlarımız darp ediliyor, yaralanıyorlar. Güvenlik tehlikesi altında çalışıyorlar. İş güvenliğini de kendileri almak zorundalar. Birçoğumuzun psikolojisi bozuk bu nedenle.”
“OLUMLU DÖNÜŞ YAPILMAZSA PERŞEMBE GÜNÜ TEKRAR İŞ BIRAKACAĞIZ”
İSKİ ve İGDAŞ işçilerine göre çok düşük ücret aldıklarını ve yüzde 35 zam talep ettiklerini ve maaşları yüzde 35 zamlansa dahi İSKİ işçilerinden düşük ücret alacaklarını vurgulayan işçi sendikayı da eleştirerek şunları söyledi:
“Kamuoyunun bize desteği iyi oldu. Tehditlere karşı kendimizi güçlü hissettik. Bizim yanımızda hep muhalifler durdu, yandaşlar çıtını çıkarmadı. Sendika da herhalde patrondan kaynaklı bizim yanımızda pek durmadı. Sendikanın yapması gereken işleri de biz yaptık. Şimdi Perşembe günün bekleyeceğiz. Bize olumlu dönüş yapılmazsa perşembe günü tekrar iş bırakacağız.”
BEDAŞ İŞÇİLERİ TEHDİT ETMİŞTİ
BEDAŞ, işçilere şirketin eylemden kaynaklanan zararının işçilerden karşılanacağını belirten bir yazı gönderdi. Yazıda “İş yerinde çalışma barışı ve düzenini ağır bir şekilde etkileyen bu eylemlere katıldığı belirlenen çalışanların, yasa dışı eyleme katıldığı belirlenen günlere ilişkin yevmiyelerinin ödenmeyeceği, bu eylemler nedeniyle oluşan şirket zararının çalışanlardan ve çalışanları bu eyleme yönlendiren ilgili sendikadan tahsili için gerekli yollara başvurulacağı, ayrıca bu tür eylemlere katılarak iş yavaşlatma eylemi yaptığı tespit edilen çalışan hakkında gerekli hukuki süreçlerin işletileceği hususu önemle duyurulur” ifadelerini kullandı.