Dünyanın çöpü Türkiye'de bekliyor
Türkiye’ye girişi yasak olmasına rağmen Almanya’dan ithal edilen karışık plastik atıklar aylardır limanlarda bekletiliyor.
Almanya’dan Türkiye’ye gönderilen binlerce ton çöp, çöpleri ithal eden şirketin sertifikasının iptal edilmesi nedeniyle halen teslim alınmadı. Çöplerin Türkiye limanlarında bulunduğu süre bir yıla yaklaştı. İzmir Milletvekili Murat Bakan yaşananları “rezalet” olarak nitelendirdi. 2B Plast isimli şirketin Almanya’dan ithal ettiği yüzlerce konteyner dolusu çöpün akıbeti halen belli olmadı. Almanya’nın geri almadığı çöplerin bir kısmının Vietnam’a gönderildiği, büyük bir kısmının ise halen Türkiye limanlarında olduğu öğrenildi.
ÇÖPLER NE OLACAK?
BirGün’den Mustafa Bildircin‘in haberine göre, duruma tepki gösteren CHP’li Murat Bakan, şunları söyledi: “Muhatap ithalatçı firmaya ulaşılamadığı, bu yüzden mahrece iade işlemlerinin yapılamadığı, Basel Sözleşmesi gereği söz konusu atıkları geri alması gereken Almanya’nın ise durumu zora soktuğu bilgisine sahibiz. Görüyoruz ki Almanya çöpleri iade almıyor. Peki Basel Sözleşmesi gereği iade alması gereken Almanya bunu nasıl açıklıyor? 2B Plast’ın sahibi nerede? Dünyanın çöpünü ülkemize getirip sahip çıkmayan bu şahıs hakkında ne yapıldı? Çöplerin bir kısmı Vietnam’a gönderildi. Bu nasıl oldu? Bu çöpleri Vietnam’a kim nasıl gönderdi? Kalan çöpler ne olacak? Atıkların şehir atığı olduğu, uzun bekleme süreci sebebiyle geri kazanımının mümkün olamayacağı ve çevreye verdiği zarar da göz önünde bulundurulduğunda bu çöplerle ilgili ne zaman ve nasıl bir yol izlenecek?”
Almanya’nın çöpleri geri almama gerekçesinin açıklanması gerektiğini kaydeden Murat Bakan, şunları sordu:
•Söz konusu atıkların şehir atığı olduğu, uzun bekleme süreci sebebiyle geri kazanımının mümkün olamayacağı ve çevreye verdiği zarar; yanı sıra muhatap firmaya ulaşılamadığı ve Almanya’nın çöpleri almamak için direndiği bilgileri dikkate alındığında Türkiye, limanlarında bekleyen 141 konteyner çöpten nasıl kurtulacaktır?
İhracat 17 yılda yüzde 75 arttı
Eurostat verilerine göre, AB ülkelerinden yapılan atık ihracatı 2021 yılında 2004 yılına oranla yüzde 75 arttı. Avrupa’dan Türkiye’ye yapılan atık ihracatındaki 20 yıllık artış üç kat oldu. AB ülkelerinden ihraç edilen yıllık 17,5 milyon ton metal atığın, yaklaşık 12 milyonunu Türkiye’nin aldığı belirtildi.