Erdoğan'dan büyükelçilere ilişkin açıklama: Daha dikkatli olacaklarına inanıyoruz

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'dan büyükelçilere ilişkin açıklama: Daha dikkatli olacaklarına inanıyoruz

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu.

ABD ve diğer bazı ülkelerin Ankara büyükelçiliklerinin, diplomatların bulunduğu ülkelerin kanun ve nizamlarına riayet etmesini öngören Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet edildiğine yönelik açıklamalarına ilişkin konuşan Erdoğan, “Bu ülkenin bağımsızlığını, vakarını, büyüklüğünü kabul edeceksiniz ya da içinde çırpındığınız kibir ve nefret çukurunda debelenmeye devam edeceksiniz. Ülkemizin bağımsızlığına saygı duymayan hiç kimsenin sıfatı ne olursa olsun, bu ülkede barınamayacağını da ayrıca ifade etmek istiyorum” dedi.

Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ‘istenmeyen adam’ ilan edilmeleri talimatını verdiği 10 büyükelçiye ilişkin “Bugün aynı büyükelçilikler tarafından yapılan bir açıklamayla ülkemize yönelik bühtandan geri dönülmüştür. Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine vurgu yapan bu büyükelçilerin beyanlarında daha dikkatli olacaklarına inanıyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin tavrının ‘kriz çıkarmak olmadığı’nı vurgulayan Erdoğan, “Dünyada nice acılar yaşanır, adaletsizlikler sergilenirken Türkiye’yi dillerine dolayanların amaçlarının hukuk olduğuna kimse bizi inandıramaz. Bağımsız ve tarafsız yargımız ile gereken cevabı vermek devletin başı olarak öncelikle bizim görevimizdir. Ülkem ve milletim adına koyduğumuz tavır bu sorumlu ve samimi duruşun temahülüdür. Bizim amacımız kriz çıkarmak değil, Türkiye’nin onurunu, gururunu haysiyetini korumaktır. Bugün büyükelçiliklerden yapılan açıklamayla yanlışlıklarından geri dönülmüştür. ” diye konuştu.

‘HER EVDE ARABA VAR’

Muhalefeti hedef alan Erdoğan, “Evine götürmeye ekmek yok değil, yok böyle bir şey, kim diyor bunu, CHP’lisi, İP’lisi. Bunlarda edep, haya yok. Ne ar kaldı, ne namus kaldı, ne haya kaldı, gelen geçti, gelen geçti, gelen geçti, bunlar böyle.Şu anda bakıyorsunuz her evde araba var, kapıcısında araba var. Şu anda 2. el araba yetişmiyor zaten. Böyle bir durum var. Bunları nasıl görmemezlikten geliyorsunuz? Bunu TV ekranlarından vatandaşa anlatır, kandırabilirsiniz. Ama bizi kandıramazsınız. Nerede ne satılıyor, bunları gayet iyi biliyoruz” dedi.

Erdoğan, “Terörle mücadeleyle işsizlikle mücadele bizim için aynı mesafededir. Hepsini birden hal yoluna koymazsak yolumuza devam edemeyiz. Bu dönemdeki talihsizliğimiz küresel kriz ile ülkemize yönelik saldırıların zirve yapmış olmasıdır. Türkiye küresel fiyat artışlarını halkına nispeten az yansıtan ülkelerin başında geliyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin pek çoğunda durum çok daha vahimdir. Türkiye olarak artan üretim ve lojistik gücümüzle yaşanan sıkıntıları kendimiz için bir fırsata dönüştürme yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Yaşanan fiyat artışları ve diğer sıkıntıların insanlarımızı bunaltmaması için gereken sıkıntıları alıyoruz. Yüksek alım fiyatları bu tedbirlerden biridir. Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında devlet olarak ciddi seviyede sübvansiyon yapıyoruz. Sosyal yardım sistemimizi etkin şekilde işleterek vatandaşlarımızı sahipsiz bırakmıyoruz. Salgın döneminde zaten fedakarlık yapan vatandaşlarımızın üzerlerine daha fazla yük binmemesi için gereken tedbirleri almaktan kararlıyız. Maliyetlerdeki artışın ötesinde fırsatçılık yapanlara göz açtırmayacağız. 2022 bütçemizi de bu anlayışla hazırladık.” ifadelerini kullandı.