Erdoğan'ın büyükelçi atamalarında son dakika değişikliği: AKP'li eski vekil Azerbaycan büyükelçisi oldu

Eski AKP'li vekil Cahit Bağcı'nın Bakü Büyükelçiliği'ne atanmasına tepki gösteren CHP'li Utku Çakırözer, "Büyükelçilik makamları AKP’li vekillerin emeklilik projesi değildir. Liyakatsiz atamalar Türkiye’nin itibarını zedeliyor" dedi.

Erdoğan'ın büyükelçi atamalarında son dakika değişikliği: AKP'li eski vekil Azerbaycan büyükelçisi oldu

Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Resmi Gazete’de yayımlanan kararla dün akşam 13 ülkeye yeni büyükelçi atandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararnameye göre, Azerbaycan’a gönderilmesi için agremanı dahi alınan Dışişleri Bakanlığı’nın kariyer diplomatı Büyükelçi Ahmet Demirok liste dışı bırakılırken, yerine AKP eski Çorum Milletvekili Cahit Bağcı Bakü Büyükelçiliği’ne atandı.

Bakü Büyükelçiliği görevi için Dışişleri Bakanlığı’nda görev yapan diplomat Ahmet Demirok belirenmiş, kendisine de bildirim yapılmış ve Azerbaycan’dan agreman alınmıştı. Buna rağmen Erdoğan, Azerbaycan Büyükelçisi Erkan Özoral merkeze alınırken yerine AKP’li Cahit Bağcı’yı atadı.

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Ankara’da 40’ın üzerinde Dışişleri Bakanlığı’nda yetişmiş diplomatımız görev bekliyor. Ama yine AKP eski milletvekilleri büyükelçi atanıyor. Şu anda 25 büyükelçi siyasi atandı. Büyükelçilik makamları AKP’li vekillerin emeklilik projesi değildir. Liyakatsiz atamalar Türkiye’nin itibarını zedeliyor” dedi.

“YURTDIŞINDAKİ BÜYÜKELÇİLERİN 25’İ SİYASİ ATAMA”

Çakırözer şu anda Dışişleri Bakanlığı’nın yurt dışı temsilciliklerinde büyükelçi olarak görev yapan isimlerden 25’inin kurum dışından siyasi atama olduğunu açıkladı. Çakırözer, “Bakü ile birlikte toplam sayı 25’i buldu. Çoğu ya eski AKP milletvekili ya Saray bürokratı. Büyükelçiliklere yapılan teamül ve liyakat dışı atamalar hem Dışişleri Bakanlığı çalışanlarının moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemekte hem de Türkiye’nin dış politikadaki itibarını zedelemektedir” dedi.

PRAG’DA DA AYNISI YAPILDI

Daha önce Çek Cumhuriyeti’ne de yine kariyer diplomatı Mustafa Pulat’ın büyükelçi olarak gönderilmesine karar verilmiş, agremanı alınmış ama son dakikada Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17-25 Aralık yolsuzluk dosyalarına adı karışan eski bakan Egemen Bağış’ı Prag Büyükelçisi atamıştı.

MAARİF VAKFI’NDA MÜTEVELLİ HEYETİ ÜYELİĞİ

Odatv, büyükelçiliğe atanan Cahit Bağcı’nın ayrıca Türkiye Maarif Vakfı’nın Mütevelli Heyeti üyeliğini yaptığını yazdı.

Türkiye Maarif Vakfı, TBMM’de 2016’da çıkarılan kanunla kuruldu ve yurtdışındaki Türk okullarını yönetmesi için şekillendirildi. Vakfın mütevelli heyetini Cumhurbaşkanı Erdoğan belirledi.

104 ülke ile resmi temas kuran ve 52 ülkede temsilcilik ofisi açan vakıf, 19 ülkede FETÖ iltisaklı 214 okulu devraldı. 42 ülkede de okulların devri ve yeni okulların açılması amacıyla 64 farklı protokol imzaladı.

Şubat ayında Azerbaycan yöneticileriyle de anlaşmaya varıldı ve vakfa bağlı bir okulun Azerbaycan’da açılacağı duyuruldu. Anaokulundan liseye kadar olan eğitim sürecini kapsayacak okul, FETÖ sonrası dönemde Azerbaycan’da Türkiye Maarif Vakfı’na ait açılan ilk okul özelliğini de taşıyacak.

Azerbaycan genelinde ise FETÖ’ye ait dershaneler aktif olarak çalışmalarına devam ettiği ileri sürüldü. Bu atama FETÖ’ye karşı Türk dünyasına da bir mesaj olarak yorumlandı.