Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Resmi Gazete’de yayımlanan kararla dün akşam 13 ülkeye yeni büyükelçi atandı.
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararnameye göre, Azerbaycan’a gönderilmesi için agremanı dahi alınan Dışişleri Bakanlığı’nın kariyer diplomatı Büyükelçi Ahmet Demirok liste dışı bırakılırken, yerine AKP eski Çorum Milletvekili Cahit Bağcı Bakü Büyükelçiliği’ne atandı.
Bakü Büyükelçiliği görevi için Dışişleri Bakanlığı’nda görev yapan diplomat Ahmet Demirok belirenmiş, kendisine de bildirim yapılmış ve Azerbaycan’dan agreman alınmıştı. Buna rağmen Erdoğan, Azerbaycan Büyükelçisi Erkan Özoral merkeze alınırken yerine AKP’li Cahit Bağcı’yı atadı.
TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Ankara’da 40’ın üzerinde Dışişleri Bakanlığı’nda yetişmiş diplomatımız görev bekliyor. Ama yine AKP eski milletvekilleri büyükelçi atanıyor. Şu anda 25 büyükelçi siyasi atandı. Büyükelçilik makamları AKP’li vekillerin emeklilik projesi değildir. Liyakatsiz atamalar Türkiye’nin itibarını zedeliyor” dedi.
Çakırözer şu anda Dışişleri Bakanlığı’nın yurt dışı temsilciliklerinde büyükelçi olarak görev yapan isimlerden 25’inin kurum dışından siyasi atama olduğunu açıkladı. Çakırözer, “Bakü ile birlikte toplam sayı 25’i buldu. Çoğu ya eski AKP milletvekili ya Saray bürokratı. Büyükelçiliklere yapılan teamül ve liyakat dışı atamalar hem Dışişleri Bakanlığı çalışanlarının moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemekte hem de Türkiye’nin dış politikadaki itibarını zedelemektedir” dedi.
Daha önce Çek Cumhuriyeti’ne de yine kariyer diplomatı Mustafa Pulat’ın büyükelçi olarak gönderilmesine karar verilmiş, agremanı alınmış ama son dakikada Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17-25 Aralık yolsuzluk dosyalarına adı karışan eski bakan Egemen Bağış’ı Prag Büyükelçisi atamıştı.
Odatv, büyükelçiliğe atanan Cahit Bağcı’nın ayrıca Türkiye Maarif Vakfı’nın Mütevelli Heyeti üyeliğini yaptığını yazdı.
Türkiye Maarif Vakfı, TBMM’de 2016’da çıkarılan kanunla kuruldu ve yurtdışındaki Türk okullarını yönetmesi için şekillendirildi. Vakfın mütevelli heyetini Cumhurbaşkanı Erdoğan belirledi.
104 ülke ile resmi temas kuran ve 52 ülkede temsilcilik ofisi açan vakıf, 19 ülkede FETÖ iltisaklı 214 okulu devraldı. 42 ülkede de okulların devri ve yeni okulların açılması amacıyla 64 farklı protokol imzaladı.
Şubat ayında Azerbaycan yöneticileriyle de anlaşmaya varıldı ve vakfa bağlı bir okulun Azerbaycan’da açılacağı duyuruldu. Anaokulundan liseye kadar olan eğitim sürecini kapsayacak okul, FETÖ sonrası dönemde Azerbaycan’da Türkiye Maarif Vakfı’na ait açılan ilk okul özelliğini de taşıyacak.
Azerbaycan genelinde ise FETÖ’ye ait dershaneler aktif olarak çalışmalarına devam ettiği ileri sürüldü. Bu atama FETÖ’ye karşı Türk dünyasına da bir mesaj olarak yorumlandı.
Bu haber en son değiştirildi 3 Nisan 2021 16:43 16:43
İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.
Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…
Trabzon'da CHP Gençlik Kolları tarafından Ekrem İmamoğlu'na yönelik imza kampanyası için kurulan standa bıçaklı saldırı…