OHAL düzenlemelerinde Soylu kazandı
15 Temmuz Darbe Girişimi'nden sonra hayata geçirilen ve 31 Temmuz’da süresi dolacak olan yasal düzenleme AKP’yi ikiye böldü. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 'düzenlemenin uzatılmamasını' isterken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ise Gül’e karşı 'düzenlemenin terörle mücadele için önemli olduğu' konusunda Erdoğan'ı ikna ettiği belirtiliyor.
İktidar, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’in kalkmasıyla 2018’de getirilen gözaltı sürelerinin uzatılması, terörle irtibatlı şirketlere TMSF’nin kayyum olarak atanması ve kamudan ihraçların devam edebilmesine olanak sağlayan yetkilerde süreyi üç yıl daha uzatıyor.
Düzenlemeyle ilgili teklif, dün itibarıyla TBMM’ye sunulurken, teklif daha önce AKP MYK’de de tartışmalara neden oldu.
Gül istemedi, Soylu hamle yaptı
Kabinede Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün, ‘düzenlemenin uzatılmamasını’ istediği, görüşünü AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilettiğine dikkat çekilirken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ise Gül’e karşı ‘düzenlemenin terörle mücadele için önemli olduğu’ gerekçesiyle, Erdoğan ile görüşerek, ‘hamle yaptığına’ dikkat çekiliyor. AKP’de şimdi OHAL sonrası yasal düzenlemelerin üç yıl süreyle bir kez daha uzatılmasına yönelik tartışmada ‘Soylu ve ekibinin kazandığı’ değerlendirmeleri yapılıyor.
18 yasa 2 KHK
AKP, TBMM’nin tatile girmesine kısa bir süre kala yeni bir ‘torba teklif’ sundu. 18 yasa ve 2 KHK’de değişiklik yapan teklifin ayrıntıları şöyle:
Tarım ve Orman Bakanlığı’na, ormanlık alanlara endüstriyel sektörün gelişmesi için fabrikalarda kullanılan oksijen, azot ve argon ihtiyacını karşılayacak hava ayrıştırma tesisleri kurulabilmesi için izin verme yetkisi tanınacak.
Devlet üniversitelerindeki öğretim üyeleriyle ilgili
Anayasa Mahkemesi, öğretim üyelerinin aynı zamanda Merkez Bankası Banka Meclisi üyesi olabilmesini öngören Cumhurbaşkanı kararını iptal etmişti. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Elif Haykır Hobikoğlu, Merkez Bankası Banka Meclisi’ne daha sonra Para Politikası Kurulu üyeliğini seçilmişti. Hobikoğlu’nun göreve getirilmesi eski MHP milletvekili Mustafa Haykır’ın kızı olması nedeniyle de dikkat çekmişti. İptal kararının ardından teklif ile bu kez yasal düzenleme yapılıyor. Devlet üniversitelerindeki öğretim üyelerinin banka meclisine seçilmesine olanak tanınıyor.
Gözaltı uzatma
FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL 2018’de sona ermişti. Bu tarihten sonra yasal düzenleme yapılmış, gözaltı süreleri uzatılmıştı. Buna olanak sağlayan yasa maddesinin süresi 31 Temmuz’da dolacaktı. Teklif ile süre bu tarihten itibaren üç yıl daha uzatılacak. Buna göre TCK kapsamındaki bazı suçlar ile Terörle Mücadele Yasası kapsamına giren suçlar veya örgütlü faaliyet çerçevesinde işlenen suçlarda, gözaltı süresi yakalama yerine en yakın hâkim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalama anından itibaren 48 saat, toplu olarak işlenen suçlarda dört gün olacak. Delillerin toplanmasındaki güçlük veya dosyanın kapsamlı olması nedeniyle gözaltı süresi, bu sürelerle bağlı kalmak kaydıyla, en fazla iki defa uzatılabilecek. (Toplu suçlarda gözaltı süresi 12 güne kadar çıkabiliyor) Gözaltı süresinin uzatılmasına ilişkin karar, cumhuriyet savcısının istemi üzerine yakalanan kişi dinlenilmek suretiyle hâkim tarafından verilecek.
Tahliye talepleri en geç 30’ar günlük sürelerle tutukluluğun incelenmesi ile birlikte dosya üzerinden karara bağlanabilecek. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 108. maddesi uyarınca yapılan tutukluluğun incelenmesi en geç, 30’ar günlük sürelerle dosya üzerinden, 90’ar günlük sürelerle kişi veya müdafi dinlenilmek suretiyle resen yapılabilecek.
Kayyum atama süresi
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL kapsamında TMSF’nin terörle irtibatlı şirketlere kayyum olarak atanmasına ilişkin hüküm 31 Temmuz’dan itibaren üç yıl daha uzatılacak. Ayrıca bu sürede terör suçları bakımından yürütülen soruşturma veya kovuşturmalarda kayyum atanmasına karar verilirse bu görev fon tarafından yerine getirilecek.