Reklam
Kategoriler: Gündem

Özelleştirilen şeker fabrikaları kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya

Reklam

Özel sektöre devredilen şeker fabrikalarının kapatılmasının önündeki engel 2023’te kalkacak. Bazı şirketlerin, fabrikaları için değer tespit çalışması yaptığı ve elden çıkarma hazırlığında olduğu öğrenildi.

2018 yılında büyük itirazlara rağmen özelleştirilen şeker fabrikalarına, beş yıl kesintisiz üretim şartı konuldu. Kendilerine tanınan kotalarda üretim yapma zorunluluğu bulunan şirketler, beşinci yılın dolacağı 2023 yılından sonra “özgür kalacak.”

BirGün’den Hüseyin Şimsek‘in haberine göre 2023 sonrasında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın söz sahibi olamayacağı fabrikalar, şirket yönetimlerinin kararı sonucu üretimi istediği kadar azaltabilecek, fabrikaların tamamen kapatılmasının önünde de bir engel kalmayacak. Edinilen bilgiye göre ise şirketlerin tamamı olmasa da bir bölümü, fabrikaların elden çıkarılması için nabız yoklamaya başladı. Bu şirketler arasında, önceki dönemde üretimlerini azaltan şirketlerin de bulunduğu ifade edildi. Bu şirketlerin, değer tespitleri yaptırarak işletmelerin taşınmazlarını elden çıkarmak istedikleri kaydedildi.

CEZADAN DA KURTULDULAR

Albayrak Ticaret A.Ş’ye ait Erzurum, Binbirgıda A.Ş’ye ait Alpullu, Mutlucan Şeker’e ait Elbistan ve MBD A.Ş’ye ait Muş şeker fabrikaları, önceki pazarlama yılında kendileri için zorunlu tutulan şeker kotasının yaklaşık 100 bin ton altında üretim yaptı. Sözleşme gereği, fabrikaların geri alınmasına varan yaptırımlar uygulanması gereken şirketleri, Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi kurtardı. “Mücbir sebep” ilan eden bakanlık, eksik üretime yaptırım uygulanmamasına da olanak sağladı. Mücbir sebep ilanını kullanan şirketler de bunu gerekçe göstererek üretimlerini azalttı. Bakanlığın mücbir sebep ilanına karşı Şeker İş Sendikası, Danıştay’a itiraz başvurusunda bulundu. Danıştay’daki dava henüz sonuçlanmadı.

***

2018 yılında özelleştirildi

Şeker Fabrikaları A.Ş. de 2008 yılında özelleştirme programına alındı. 2018 yılında Türkşeker’e ait 14 şeker fabrikasının özelleştirme ihaleleri gerçekleştirildi, dördünün ihaleleri iptal edilirken 10’unun satış sözleşmeleri imzalanarak alıcılara devirleri gerçekleştirildi.

Reklam

Önceki Haberler

AKP’li vekilden boğazda kaçak villa

AKP'li vekil Ayhan Gider’in Çanakkale Boğazı’nı gören villasının kaçak olduğu ortaya çıktı. Gider yaptığı açıklamada,…

29 Nisan 2024 09:20

AKP kulislerinde seçimin faturası kesilecek iddiası

Yarın gerçekleşecek olan seçim sonuçlarının değerlendirileceği AKP MYK'de, bazı isimlerin görevden alınacağı iddia edildi. Kulislere…

29 Nisan 2024 09:15

Mehmet Uçum’dan yeni anayasa mesajı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, yeni anayasa ile ilgili paylaşım yaptı. Van'daki irade gaspıyla ilgili paylaştığı…

29 Nisan 2024 09:00

Tepkilerin odağındaki MEB yeni müfredatı savunmak için herkesi desteğe çağırdı

MEB, tartışmalı içeriği itibarıyla kamuoyunda tepki çeken müfredat değişikliği için 'Karşı kampanya' başlattı. İl ve…

29 Nisan 2024 08:30

İzmir Tabip Odası’nın yeni yönetimi belli oldu

İzmir Tabip Odası, iki gün süren olağan genel kurun ardından yeni yönetimini belirledi. Tabip Odası…

28 Nisan 2024 23:49

Özgür Özel’in 1 Mayıs kefaleti…

Biri büyük kalabalıklardan korkuyor; diğeri soldan, sosyalist düşünceden, emekçilerin eşitlik mücadelesinden, kendisinin de eleştirilmesinden korkuyor.…

28 Nisan 2024 14:03
Reklam